V prostorih Boksarske zveze Slovenije (BZS) je prejšnji konec tedna potekala tiskovna konferenca, kjer je sekretarka zveze Nika Reher predstavila novo tekmovanje svetovne boksarske organizacije Silver Belt Tournament Maribor. Ta bo premierno izveden v Dvorani Tabor med 19. in 29. oktobrom.

Tekmovanje organizira BZS v sodelovanju s Športom Maribor, vse organizacijske aktivnosti pa potekajo v sozvočju z znanjem in izkušnjami IBA – Mednarodne boksarske zveze.

Organizatorji so najprej izpostavili pomen turnirja na svetovnem nivoju, nato pa je sledila še natančnejša predstavitev slovenskega tekmovanja, nastopajočih, spremljevalnega programa in vabilo prostovoljcem. Tekmovanje je laično najlažje primerjati s svetovnim prvenstvom oziroma pokalom, kar je za organizatorje še večja čast, odgovornost in nagrada, saj tekmovanje prihaja prav v trenutku, ko BZS izjemno veliko truda namenja popularizaciji športa v lokalnem okolju.

Turnir bo imel reprize po vsem svetu, k nam se bo v prihodnjih letih vrnil še 3 krat, ob tokratni priložnosti pa v Mariboru pričakujejo približno 1.000 športnikov in spremljevalcev iz vsega sveta, najvišje predstavnike mednarodne zveze in številne gledalce, zlasti zadnji dan tekmovanja, ko bodo na sporedu finala. Z organizacijo turnirja se Slovenija uvršča med države, kjer je boks prepoznaven in sprejet šport, umešča se na svetovni športni zemljevid, zato bodo poleg športne plati turnirja veliko truda namenili zlasti gostoljubju in predstavitvi naše države. Vezi, ki se na takih turnirjih stkejo, presegajo telovadnice in ringe, kar je v tem trenutku še posebej pomembno.

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem je v predhodno poslani izjavi izrazil zadovoljstvo ob dogodku, zlasti pa v dogodku prepoznal potencial, da turnir ponese glas o Mariboru kot odličnem gostitelju športnih prireditev na najvišji ravni v svet. Tovrstne prireditve so eden izmed ključnih ciljev strategije MOM na področju turističnega razvoja našega mesta, saj prinašajo prenočitve in skrbijo za zasedenost nastanitev tudi izven visoke turistične sezone, sami pa se bodo potrudili, da bodo gostujoči športniki in njihovi spremljevalci odnesli domov odlično izkušnjo iz mesta najstarejše trte sveta.

V Sloveniji tako med 19. in 29. oktobrom pričakujejo svetovne in evropske prvake, zagotovo bo v Mariboru najboljši slovenski boksar Tadej Černoga iz Boksarskega kluba Portorož, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu dosegel vrhunsko 10. mesto, celotnega spiska udeležencev pa še nimajo, saj registracije še niso zaključene. Dvoboji bodo prenašani na Youtube kanalu mednarodne zveze, finale pa bo v neposrednem prenosu predvajan na Arena Fight TV.

Tekmuje se v članski konkurenci, ob čemer je potrebno izpostaviti, da bo članic nekoliko manj, saj istočasno poteka Evropsko prvenstvo za ženske v Budvi. Boksarji bodo tekmovali v vseh kategorijah, slovenska reprezentanca pa bo v vsaki kategoriji imela po enega boksarja. Borbe bodo potekale vsak dan od 14. ure naprej v Dvorani Tabor.

V Maribor prihaja ali Roy Jones Jr. ali Oleksander Usyk

Poleg dogajanja v dvorani organizatorji obljubljajo tudi pester spremljevalni program, zlasti ponosni so na t.i. javni trening, ki bo 28. oktobra na Trgu Leona Štuklja, v strogem mestnem središču. Trening bodo skušali izvesti z Royem Jonesom Jr. ali Oleksandrom Usykom, ki tudi sama podpirata gibanje in popularizacijo boksa. Prav s tem namenom, da bi si čim več ljudi nadelo boksarske rokavice, je IBA tudi pričela s serijo tekmovanj, katerih premiero bomo videli prav v Mariboru. Silver Belt Maribor je namreč en od pasov, organiziranih v sklopu World Boxing Toura. Poleg bronastega, zlatega in diamantnega imamo tako še bronastega. Da bo tekmovanje zaokrožilo trud, se organizatorji nadejajo tudi izvedbe usposabljanj za sodnike, ki jih v Sloveniji zelo primanjkuje.

POZIV ZA PROSTOVOLJCE – POVEZAVA

Organizatorji se zavedajo, da je uspeh tekmovanja odvisen od sleherne pomoči in vsakega sodelujočega, zato se s prav posebno pozornostjo obračajo na prostovoljce, ki se lahko prijavijo na spletni strani Boksarske zveze Slovenije. Tanja Veber, ki v imenu Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC) skrbi za koordinacijo prostovoljcev, je povedala, da imajo za vsakega pripravljen paket opreme, predvsem pa imajo prostovoljci priložnost spoznati tekmovanje najvišjega svetovnega nivoja tudi skozi drugačno izkušnjo, ki jo bodo lahko zabeležili v svoj indeks prostovoljnega dela. Veber je še izpostavila možnost kritja stroškov prenočitve in voznin, vse zainteresirane pa povabila k prijavi do 7. oktobra, saj je pred pričetkom dela potrebno izvesti izobraževanje in skleniti ustrezna zavarovanja. Med turnirjem bodo imeli izbrani in prijavljeni možnost sodelovati na dogodku, kot ga pri nas še ni bilo.