Večji del tretje etape dirke Po Sloveniji so vodstvo držali Italijanski kolesarji. Štartali so v Žalcu, nadaljevali čez Polzelo in Velenje, prvi leteči sprint v Šoštanju je dobil Samuele Zoccarato. Med začetnimi ubežniki je bil tudi včerajšnji zmagovalec etape Dylan Groenewegen. Na polovici etape Žalec – Celjski Grad je vodil Lucas de Rossi, leteči start v Braslovčah je osvojil Alan Banaszek. Omenjena trojka je bila v prednosti vse do znamenitega vzpona na Svetino (povp. naklon 8%).

V teh časih je kolesarje zajelo slabo vreme, a kljub vsemu, ko se je dvignil naklon in začel vzpon na Svetino je Tadej Pogačar, enako kot lani, prevzel vodstvo. Sledila sta mu Rafal Majka in slovenski dvojec Domen Novak, Matej Mohorič.

Tadej Pogačar do zelene majice

Po prvem kilometru se je vodilna štirka odcepila od ostalih. Izjemen tempo UAE kolesarja na samem vzponu pa nista mogla slediti več niti slovenska kolesarja, prvi je popustil Novak, za njim pa še Mohorič.

Majka in Pogačar sta tako z veliko prednostjo krenila v spust proti celjski dolini. S skupnimi močmi in izmenjavami v vodstvu sta pazila en na drugega, da ne pride do padca zaradi mokrega cestišča. Presenetljivo dober je bil v spustu Italijan Nicola Conci (Alpecin-Fenix), ki je iz ozadja ujel vodilni dvojec in poskrbel za razburljiv zaključek etape.

Na zadnji klanec na Celjski Grad so krenili še precej izenačeno, a 1500 metrov pred koncem je Tadej Pogačar stopil na plin in zasluženo prišel prvi skozi cilj na Celjskem Gradu. Luka Mezgec je bil na koncu etape četrti, Matej Mohorič pa šesti.

Jutri nas čaka predzadnja etapa in sicer etapa dolga 152 kilometrov od Laškega do Velike Planine. V zeleni majici (vodilni v skupnem seštevku) bo Tadej Pogačar, ki ima sedaj po novem seštevku 7 sekund prednosti pred Majko in 55 sekund pred Novakom.

Skupni seštevek po 3. etapi – Zelena majica Dirke po Sloveniji:

1. Tadej Pogačar 11:41’58”
2. Rafal Majka +07”
3. Domen Novak +55”
4. Nicola Conci +1’10”
5. Vincenzo Albanese + 1’36”
6. Luka Mezgec + 1’36”
….