Na trasi od Sant Joana de les Abadessesa do Port Aineja (176,7 km) je 25-letnik za drugo zaporedno etapno zmago po Kataloniji tekmece ugnal na zadnjem vzponu in le še povišal prednost v skupnem seštevku.

Potem ko je prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze dan prej za skoraj minuto in pol ugnal konkurente, je tokrat z le navidez bolj zmerno taktiko najprej pokril napad Španca Mikela Lande (Soudal-Quick Step), nato pa se po takojšnjem protinapadu odpeljal novi zmagi naproti.

Pogačar se je tekmecem odpeljal 7,4 km pred koncem, ciljno črto pa je na vrhu zadnjega vzpona na Port Aine (18,4 km/6,7 %) prečkal 48 sekund pred Lando in 1:03 minute pred Italijanom Antoniom Tiberijem (Bahrain-Victorious).

To je bila že 66. zmaga v karieri za 25-letnika s Klanca pri Komendi, od tega tretja letos. Na prav vseh petih letošnjih nastopih je stal na stopničkah. Po Kataloniji mu lahko le še krizni trenutki odvzamejo 14. skupno zmago na večdnevnih dirkah, prvo po dobrem letu dni in Pariz-Nici 2023.

V skupnem seštevku ima slovenski as po treh od sedmih etapah zdaj 2:27 minute naskoka pred Lando in 2:55 minute pred danes šestouvrščenim Rusom Aleksandrom Vlasovom (Bora-hansgrohe).

V četrtek bo na sporedu edina ravninska etapa, ki bo bržčas namenjena bodisi ubežnikom bodisi maloštevilnim sprinterjem na dirki. Trasa med Sortom in Lleido bo dolga 169,2 km.