Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na Brdu pri Kranju izžrebala pare za novo sezono v Prvi ligi Telemach, ki se bo predvidoma začela 16. julija. Državni prvak Maribor bo v uvodnem krogu gostil Kalcer Radomlje, prvi večni derbi z Olimpijo pa bo v 4. krogu predvidoma 6. avgusta v Ljudskem vrtu.

“Za nami je zelo razburljiva sezona, še ena od teh, ki se nam dogajajo v zadnjih letih, ko se odloča v zadnjih krogih. Imeli smo novega pokrovitelja, tudi druge, prvič smo vpeljali VAR na vseh tekmah, tudi kakovost nogometa je bila na višji ravni. Moramo pa delati na tem, da na igrišča privabimo večje število gledalcev. Pred nami je, upam, novo razburljivo prvenstvo, klubom, ki so se uvrstili v evropska tekmovanja, pa želim čim več uspeha,” je v uvodnem nagovoru dejal predsednik NZS Radenko Mijatović.

Temu je sledil žreb, pri katerem je pomagal nekdanji reprezentant Nejc Skubic. Ob delno delegiranem žrebu, saj imajo Celjani v prvih dveh krogih zaseden stadion, Mura pa je zaprosila, da ne igra doma v prvem krogu zaradi prenove zelenice, bo tako v uvodnem krogu povratnik med elito Gorica gostil Bravo, podprvak Koper bo gostil sežanski Tabor, Olimpija se bo merila z Muro, Domžale pa s Celjem.

Eden zanimivejših dvobojem uvodnega kroga bo med Olimpijo in Muro, ki pa se bo zaradi kazni NZS odvil brez prisotnosti gledalcev.

Sicer pa bodo večni derbiji še v 13., 22. in 31. krogu, torej predvidoma 15. oktobra, 18. februarja 2023 in 15. aprila 2023. Jesenski del sezone se bo končal z 20. krogom 11. decembra, spomladanski se bo začel 11. februarja, končal pa 20. maja prihodnje leto.

Na Brdu so podelili tudi nagrade najboljšim. Nagrado za najboljšega strelca Prve lige Telemach je dobil Ognjen Mudrinski, ki je v dresu Maribora dosegel 17 golov, zdaj pa je pred vrati prestopa v Celje. Za tretje mesto je nagrado dobila Olimpija, za drugo Koper, za prvaka pa Maribor. V razvrstitvi za “fair play” je tretje mesto zasedel Aluminij, drugo Bravo, prvo pa Domžale.

V 2. SNL pa so nagrado za prvaka dobili Goričani, najboljši strelec pa je bil Triglavov Tin Matić z 21 goli. Pri “fair playu” so bile tretje Bilje, drugi Triglav, prvi pa velenjski Rudar.

Bo pa podprvak 2. SNL iz prejšnje sezone v uvodnem krogu novega tekmovalnega leta igral v Biljah, Aluminij, ki je izpadel iz prve v drugo ligo bo gostoval v Krškem, novinca Brinje Grosuplje in Bistrica iz Slovenske Bistrice pa bosta igrala pri Krki oziroma Dekanih.

Drugoligaški boji se bodo začeli 31. julija, jesenski del se bo končal 27. novembra, spomladanski se bo začel 5. marca, sezona pa se bo končala 20. maja.

Obelodanili pa so tudi nagrade Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, najboljši igralec lige je Mudrinski, najboljši trener Zoran Zeljković, ki je Koper pripeljal do pokalnega naslova in naslova državnega podprvaka, najboljši mladi igralec pa Tomi Horvat, ki je iz Mure že prestopil k Sturmu.

Najboljšo enajsterico sestavljajo vratar Ažbe Jug (Maribor), branilci Nemanja Mitrović (Maribor), Žan Žužek (Koper), Gregor Sikošek (Maribor) in Martin Milec (Maribor), vezisti Tomi Horvat (Mura), Kaheem Parris (Koper) in Antoine Makoumbou (Maribor) ter napadalci Ognjen Mudrinski (Maribor), Lamin Colley (Koper) in Mustafa Nukić (Olimpija Ljubljana).

Pari 1. kroga Prve lige Telemach:
Maribor – Kalcer Radomlje
Gorica – Bravo
Koper – Tabor Sežana
Olimpija – Mura
Domžale – Celje

STA