Acun Ilicali, turški medijski mogotec in lastnik nogometnega kluba Hull City, bo v kratkem postal investitor v NK Maribor, je razkril nedavni intervju Ilicalija za Sportklub.

Ilicali je v intervjuju za Sportklub povedal, da ga je k investiciji v slovenski nogomet pritegnila velika strast do nogometa in potencial, ki ga vidi v Sloveniji. Prepričan je, da lahko Maribor z dobro organizacijo in finančno podporo doseže velike uspehe v Evropi.

Kdo je novi mariborski investitor?

Acun Ilicali je lastnik medijskega konglomerata Acun Medya in nogometnih klubov Hull City in Yeni Malatyaspor. Je eden najbogatejših Turkov. V preteklosti je bil poročevalec in voditelj priljubljenih turških televizijskih oddaj, ob tem pa velja za kontroverzno osebnost, ki je bila kritizirana zaradi svojih medijskih metod in političnih povezav.

Turški mogotec opazil moč mariborskih navijačev

Izpostavil je, da je bila pri izbiri kluba ključnega pomena močna navijaška baza Maribora, prav tako pa mu je bila všeč infrastruktura kluba in mesto Maribor. Kot je pojasnil v intervjuju, je navdušen tudi nad Slovenijo samo:

»Po dolgem iskanju smo izbrali Slovenijo, ker opažam, da ste neverjetna športna država z ogromnim potencialom. To je država, ki je zelo pozitivno naravnana do športa, imate največje zvezdnike v številnih globalnih športih, šport je zelo pomembna tema pri vas. Predvsem pa imate veliko talenta, tudi v nogometu. Kar manjka na poti do uspeha, je dobra organizacija in finančna podpora. To še manjka, vse ostalo imate.«

Ilicali je tako v intervjuju za Sportklub nakazal, da so njegovi načrti za prihodnost Maribora vsekakor ambiciozni. Kot je povedal, si želi, da bi klub postal prava nogometna družina, pri čemer je še posebej poudaril domače talente. Njegov cilj je, da Maribor v prihodnosti igra v Evropski ligi in celo v ligi prvakov.

V nogometu ne vidi le denarja, ampak strast

Da NK Maribor morda prav zaradi novega investitorja čakajo novi časi, dokazuje tudi Turkova strast do nogometa. Kot je izpostavil v intervjuju za Sportklub, namreč nogometa ne podpira le zavoljo denarja, ampak predvsem svoje strasti. Pojasni namreč, da je nogometni navijač, kasneje pa tudi igralec, postal z rosnimi petimi leti.

»Nogometni navijač sem postal s petimi leti. Takrat sem začel kot obseden trenirati nogomet, bil je moje življenje. Ko sem začel obiskovati tekme, moje finančno stanje niti približno ni bilo takšno, kot je danes. Pri desetih letih sem ure in ure čakal pred stadionom, da sem lahko kupil vstopnico,« je Ilicali slovenski javnosti zaupal v intervjuju za Sportklub.

Ilicali v intervjuju pove celo, da je »malo nor« in da denar zanj ni pomemben. Kot razlaga za Sportklub: »Zame je pomembno, da bomo uspešni. Če pa sklepam iz svoje poslovne kariere, uspehu vedno sledijo tudi finance. Če vložiš v klub v Sloveniji, boš morda izgubil milijone. A če ta klub dvigneš na visok nivo, boš te milijone nazaj dobil z obrestmi. Res je, tveganje je veliko, ampak to je tisto, kar me privlači. Uspeh je namreč lahko ogromen. Hkrati pa je to povsem nelogična odločitev, če gledamo samo z vidika denarja, a to mi je všeč.«