Pomlajena reprezentanca Srbije je v 4. krogu skupine B premagala Mali s končnim rezultatom 81:68. Srbkinje so si s to zmago zagotovile najmanj četrto mesto in napredovanje v četrtfinale svetovnega prvenstva.

Na drugi strani je Mali s četrtim zaporednim porazom te možnosti tudi teoretično izgubila, kar je očitno botrovalo neljubemu dogodku, ki se je zgodil po tekmi. Ko je pred mikrofone stopila srbska košarkarica Nevena Jovanović se je v ozadju zgodil fizični obračun dveh košarkaric Malija. Več v spodnjem video prispevku.

Omenimo še najboljše posameznice tekme, v ekipi Srbije je bila najbolj razpoložena Saša Čado, ki je dosegla 20 točk (5/10 za tri). Tina Krajišinik je vknjižila dvojni-dvojček (17 točk, 12 skokov), na drugi strani pa je bila najučinkovitejša Sika Kone (13 točk, 11 skokov).

Standings provided by SofaScore

Marina Maljković, selektorica Srbije, hčerka bivšega selektorja Slovenije in košarkarsko legendo Božidarja Maljkovića. Foto: Fiba.basketball

Rezultatski fijasko BiH

Na svetovnem prvenstvu je tudi reprezentanca Bosne in Hercegovine, ki očitno z vsemi težavi, ki se ubada ne bo vknjižila zgodovinske prve zmage na SP. Kljub temu, da je prišla na pomoč tudi ena najboljših košarkaric na svetu Jonquel Jones so Bosanke zabeležile štiri visoke poraze. Dva poraza spadata v kategorijo ‘velika presenečenja’. Za primerjavo samo, stavnice so zmago Portorika nad BiH ocenile s koeficientom 15, proti Južni Koreji pa z 8. Ali z drugimi besedami, obe tekmi sta bili ocenjeni, da bodo košarkarice BiH zmagale za ‘vsaj 20 točk’ razlike.

Standings provided by SofaScore

Srbkinje jutri potrebujejo zmago, da se izognejo Američankam

Jutri sledijo zadnje tekme skupinskega dela. Jasno je, da prvouvrščena ekipa v skupini B bo imela nekoliko lažjo pot do polfinala, a videli smo nedavno na moškem evropskem prvenstvu, da lahkih poti ni. Glavne favoritinje so jasno ameriške košarkarice, svojo računico imajo zagotovo še Kitajke in Belgijke kot tudi Francozinje, Kanadčanke in seveda domačinke Avstralke.

Košarkarice Združenih držav Amerike so danes na svetovnem prvenstvu za ženske v Sydneyju dosegle nov rekord prvenstev po številu točk v zgodovini. Na tekmi proti Južni Koreji so namreč dosegle 145 točk, kar je dve več od prejšnjega 32-let starega rekorda. Američanke, ki so se na SP že uvrstile v četrtfinale, so na četrti tekmi v skupini A slavile zmago s 145:69 in tako izboljšale rekord Brazilk iz leta 1990, ko so te s 143:50 premagale Malezijo.

Američanke so sicer trikratne zaporedne branilke naslova.

Srbkinje se bodo jutri poskušale izgoniti četrtemu mestu, z morebitno zmago proti Franciji bi končale skupino B kot tretje, kar bi pomenilo, da jih v četrtfinalu čaka zmagovalec jutrišnjega obračuna med Belgijo in Kitajsko.