Slovenski odbojkarji so ligo narodov končali na četrtem mestu. Po porazu z Japonsko v polfinalu so jih v malem finalu zaključnega turnirja v Lodžu premagali še gostitelji Poljaki, tekmo so dobili z izidom 3:0 (24, 16, 17).

S četrtim mestom so Slovenci izenačili najboljšo uvrstitev v ligi narodov, četrti so bili že leta 2021, ko je celotna liga potekala v Riminiju.

Izbranci Gheorgheja Cretuja so v rednem delu lige, ko so se borili za vsako točko, za vsak niz, da so si zagotovili nastop na olimpijskih igrah, očitno ostali brez moči. Utrujenost je naredila svoje, proti Poljakom, ki v rednem delu lige niso igrali v popolni postavi, na zaključnem turnirju pa, niso imeli pravih možnosti, da jih še enkrat premagajo.

Izgubili voljo po prvem nizu?

Še posebno, ko so spet nesrečno izgubili prvi niz. Pred njegovo končnico so po zaslugi razpoloženega Klemna Čebulja vodili za tri točke, a so jih Poljaki na 23. točki ujeli. Slovenija je še imela zaključno žogo, ni je izkoristila, "podaljšek" je nato pripadel domačim.

Slovenci so se nato v drugem nizu na začetku še nekaj časa upirali. Sredi niza pa so dovolili Poljakom, da se razigrajo. Razlika je naraščala, Slovenija pravih možnosti za izenačenje ni imela. Tudi na začetku tretjega niza je zaostala za tri točke, toda predati se kar tako ni hotela. Še enkrat je tekmece ujela, toda poljska ofenziva po izidu 9:9 je spet obrodila sadove, tekmece je dokončno spravila na kolena.

V slovenski vrsti je bil s 14 točkami najučinkovitejši Čebulj, v statistiko je vpisal en as in tri bloke, Tonček Štern jih je dodal 11. Pri Poljakih je 18 točk dosegel Wilfredo Leon, dosegel je dva asa in tri bloke. Poljaki so dosegli kar 15 točk z bloki, tretjino Tomasz Fornal.

Francozi zmagovalci

Francoski odbojkarji so zmagovalci šeste izvedbe lige narodov. Na zaključnem turnirju v Lodžu so aktualni olimpijski prvaki v finalu s 3:1 (23, -18, 23, 23) premagali Japonce, ki so v polfinalu izločili Slovence.

Za Francijo, ki je na prestolu zamenjala Poljsko, je to druga zmaga v tem tekmovanju, najboljša je bila že leta 2022, ko je v Bologni s 3:2 premagala ZDA. Poleg tega so bili še enkrat drugi, v prvi izvedbi tekmovanja leta 2018 so izgubili proti Rusiji. Za Japonsko je bil to prvi finale, lani je zaseda tretje mesto.

Japonska, druga reprezentanca sveta, je spet prikazala odlično igro, a v zaključkih nizov ni bila tako zbrana kot dan prej na tekmi proti Sloveniji. Vse tri nize je izgubila na 23, edini neizenačen niz pa je dobila. Odločale so malenkosti, Francozi so do zmage prišli predvsem po zaslugi bloka in pa nekoliko manjšega števila napak.

Korektor Jean Patry je bil s 24 točkami najučinkovitejši igralec tekme, tri je dosegel z blokom in eno z asom, pri Japoncih je 17 točk dosegel Yuki Ishikawa.

STA