Nekdanji slovenski reprezentant Ervin Dragšič je podaljšal svojo zvestobo z avstrijskim prvoligašem iz Graza.

V lanskem letu se je UBSC Graz uvrstil v polfinale državnega prvenstva Bet At Home Superlige (prva košarkarska avstrijska liga) in s tem dosegel zgodovinski uspeh kluba. Kot pravi rojeni Mariborčan je želja po nadaljevanju bila obojestranska, pa čeprav smo za potrditev izvedeli precej pozno, je bilo vse dogovorjeno že junija.

Potrditev dobrega dela

“Seveda, po zgodovinskem rezultatu kluba je obstajala obojestranska želja, da se pogodba podaljša. Dogovorili smo se dejansko že v začetku junija,” nam uvodoma odkrije 47-letni Dragšič in doda: “Vesel sem, da grem v četrto zaporedno in skupno že šesto sezono v tem klubu. Mislim, da je to potrditev dobrega dela in kontinuitete, ki je nujno potrebna za vsak klub, ki želi napredovati.”

Boljši poznavalci košarke vedo, da je moška graška košarka bila pri dnu tamkajšnje avstrijske lige, a zadnja leta se je krivulja obrnila navzgor. “Res je, klub je bil prej vedno na dnu lige, nihče ga ni respektiral. V zadnjih treh letih, pa smo naredili res ogromen napredek na vseh področjih, poudarja Dragšič in hkrati zaupal, da “klub ima še vedno eden najmanjših proračunov v prvi ligi.” 

Copyright: Pictorial / M.Proell / [email protected]

Recept za uspešno zgodbo pravi je dober sistem. »Z veliko dela, sodelovanja in medsebojnega spoštovanja med upravo in trenerji smo naredili sistem, ki nam je prinesel uspeh od nižjih selekcij, pa vse do članov.«

Verjeti v delo in nikoli odnehati

“Letošnji cilji kluba so ostati v vrhu prve lige, finančna stabilnost in nadaljevati dobro delo v mlajših kategorijah. Seveda, osebno upam na ponovitev polfinala lanske sezone, čeprav se vsi v klubu zavedamo da je ponoviti težje kot prvič storiti.” pove v kratkem pogovoru za Maribor24.si, eden najboljših košarkarjev pod Pohorjem v zgodovini.

Dragšič je leta 2000 v dresu Zlatoroga iz Laškega igral v elitni Evroligi, zbral je tudi 12 nastopov za slovensko člansko reprezentanco in je tudi zadnji Mariborčan, ki je zaigral za moško člansko reprezentanco.

Goljović, Dragšič, Primorac. Foto: Facebook AKK Branik

‘Veliki trio’ v Braniku

“Skušam igralcem kot tudi ljudem v klubu vcepiti pozitivno miselnost, ker vse je mogoče, če verjameš v to kar delaš in nikoli ne odnehaš,” je za konec sklenil Mariborčan, ki je pred odhodom v Graz deloval v Terme Olimia in Zlatorog Laško. Trenerske izkušnje nabiral potem še v avstrijski prvi ligi, najprej v Fürstenfeld, kasneje pa (prvič) v Grazu. Pred drugim odhodom v Graz je na kratko pomagal tudi v mariborskem AKK Branik.

Naj še spomnimo, da sta v mariborskem Braniku takrat bila športni direktor Miljan Goljović (najboljši strelec Evrolige v sezoni 1999/2000) in ustanovitelj kluba, košarkarska legenda Mario Primorac. Slika in pol.

Domača dvorana v Grazu. Foto: USCB Graz