V športni dvorani v Hočah je v 6. krogu državnega prvenstva v odbojki sinoči potekal štajerski derbi med odbojkarji Hoč in Maribora.

V športni dvorani v Hočah je v 6. krogu državnega prvenstva v odbojki sinoči potekal štajerski derbi med odbojkarji Hoč in Maribora, ki so ga prepričljivo dobili slednji, saj so zmagali z rezultatom 0:3. Mariborčani so gladko dobili uvodni niz, medtem ko so Hočani nevarno zapretili v drugem in tretjem nizu, a jim tekme ni uspelo obrniti v svojo korist. Pri Mariborčanih sta bila najuspešnejša Rok Možič in Ahmed Ikhbayri, ki sta dosegla 17 oz.  15 točk. Pri Hočanih pa sta po 10 točk dosegla Tilen Pušnik in Marcell Pesti.

Mariborčani v prvem nizu nadigrali Hočane

Začetek 1. niza je bil izenačen. V uvodnih izmenjavah sta se ekipi izmenjavali v vodstvu. Prvo občutnejše vodstvo pa so dosegli Mariborčani, ki so povedli s 3:5 in kasneje še s 4:7. Pri Hočanih je zatajila predvsem igra v bloku, kjer nikakor niso uspeli zaustaviti trojke Možič-Mulec-Ikhbayri, ki je gostom priigrala šest točk prednosti (7:13). Hočani se nikakor niso uspeli približati gostom, ki so po točki Ikhbayrija vodili že za sedem (10:17). Po novi uspešni akciji je bilo vodstvo Mariborčanov že 8 točk (11:19), niz pa na koncu dobili s 16:25.

Hočani dolgo časa pretili, a na koncu priznali premoč gostom

Uvod drugega niza je pripadel Hočanom, ki so po dveh uspešnih servisih povedli z 2:0, a so jih Mariborčani hitro ujeli, vendar so se Hočani po uspešnih akcijah Petra Ostvika ponovno odlepili na dve točki prednosti (5:3). Takšno prednost so nato držali večji del prve polovice niza, ko so jih gostje po asu Žige Donika  ujeli na 9. točki. Gostje so po uspešnem servisu Mihe Cafute prišli do vodstva z 10:11, kar je trenerja domačih Jurija Čopija prisililo k temu, da je vzel pol minute odmora.

To je napovedovalo dramatičen zaključek niza. Po točki Ikhbayrija so Mariborčani prvič povedli z dvema točkama prednosti (15:17), a so Hočani po time-outu strnili svoje vrste in izenačili na 17:17.

Sledilo je izenačeno nadaljevanje, v katerem sta se ekipi izmenjavali v vodstvu. To je napovedovalo dramatičen zaključek niza. Po točki Ikhbayrija so Mariborčani prvič povedli z dvema točkama prednosti (15:17), a so Hočani po time-outu strnili svoje vrste in izenačili na 17:17. Hočani so celo povedli z 20:19, a sta Filip Uremovič in Rok Možič poskrbela za delni izid 3:0 in Mariborčane popeljala v vodstvo z 19:22. Igralci v vijoličastih dresih so si nato priigrali dve zaključni žogi za zmago in drugo izkoristili. Drugi niz so tako dobili s 23:25.

V zaključku tretjega niza ponovno boljši Mariborčani

Sledil je odličen mariborski začetek tretjega niza, saj so po uspešnih akcijah blokerja Mihe Cafute povedli z 1:4. Sledila je še serija uspešnih servisov Ikhbayrija, kar je privedlo do petih točk prednosti (1:6). To prednost je v bloku ohranjala naveza Planinšič-Mulec. Toda domači se niso predali in po nekaj uspešnih servisih Tilna Pušnika in Petra Ostvika so domačini izid celo izenačili na 10. točki. Mariborčani so nato naredili delni izid 3:0 in povedli z 11:14. Hočani so se v nadaljevanju sicer približali na točko zaostanka (15:16), a jim niza ni uspelo preobrniti v svojo korist. Rok Možič je z uspešno akcijo popeljal Mariborčane do treh zaključnih žog (21:24), pri čemer so gostje drugo izkoristili in prišli do zmage z 22:25 oz 0:3 v nizih.

Izjavi po tekmi:

Sebastjan Škorc, trener Maribora: »Rezultat ne odraža realnega dogajanja na igrišču, saj je bil predvsem drugi niz precej bolj izenačen. Rastemo iz tekme v tekmo in prikazujemo boljše igre. Bili smo dobri na servisu in na sprejemu. Vsak izmed igralcev je dal svoj doprinos. Pomembnih je vseh 14 igralcev in ne zgolj tistih sedem, ki so bili na igrišču, in prikazali igro, kakršno si želimo in jo vadimo na treningih. Šport je garanje in delo, pri katerem se moraš zapreti v dvorano in trenirati po štiri ali pet ur na dan. Imamo fantastično ekipo, ki je sestavljena iz tujcev in domačih igralcev. Padli so Salonit, Waldviertel in Hoče. V soboto pa nas čaka še Graz, kjer bomo ponovno igrali na zmago.«

Julij Čopi, trener Hoč: »Odločila je kvaliteta posameznikov, ki lahko v vsakem trenutku zaključijo odločilno žogo. Premalo smo verjeli vase in v to, da lahko določene stvari naredimo bolje, kot smo jih. Nekateri deli igre so bili zelo dobri, drugi pa slabi in to je prevesilo tehtnico v korist Maribora.«

OK Hoče: Merkur Maribor 0:3 (-16, -23, -22)

OK Hoče: Pušnik 11, Crnjanski 2, Ostvik 8, Pesti 10, Herodež, Čopi 8, Leva 3, Orthaber-L, Hafner, Mejal, Koblar 1

Merkur Maribor: Cafuta 3, Herman (L), Mulec, Detela, Bračko, Možič 17, Košenina-L, Donik 10, Uremovič, Adžović, Planinšič 1, Kisilluk, Ikhbayri 15, Kovačič