Slovenija se je z zmago z 2:1, potem ko sta preobrat zrežirala Andraž Šporar in Benjamin Šeško, proti Norveški, ki jo je v vodstvo popeljal glavni zvezdnik Erling Haaland, povzpela na tretje mesto skupine 4 v ligi B. Zdaj ima dve točki prednosti pred Švedsko, ki je v Srbiji izgubila z 1:4.

Enostavno nismo dovolj dobri. Tekmecu olajšamo delo, posledično pa ne dobimo nobene tekme,” je švedska nogometna zveza po tekmi navedla Emila Forsberga, soigralca nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla pri Leipzigu. Izjava, ki po eni strani daje večje upanje Sloveniji, po drugi pa zahteva pazljivost, saj bodo Švedi zagotovo poskušali popraviti ranjeni ugled, pa čeprav brez nekaterih poškodovanih igralcev.

Slovenija je po drugi strani v nizu treh tekem brez poraza, je pa junija izgubila doma proti Švedom z 0:2. Njihova podoba bo tokrat malce drugačna, posebej obramba, v katero se je sicer vrnil Victor Lindelöf, ne bo pa napadalca Alexandra Isaka ter tudi ne – tako kot že junija – Zlatana Ibrahimovića.

A svoje težave imajo tudi Slovenci. Zaradi kartonov imata prepoved nastopa Andraž Šporar in Jasmin Kurtić, medtem ko je obračun z Norvežani pustil nekaj posledic pri Žanu Karničniku in Mihi Blažiču.

Slovenija se je Norvežanom zoperstavila s 4-4-2, v napadu sta bila oba strelca – Šporar in Šeško. “Imamo tri dni, torej je veliko časa za regeneracijo. Ampak na Švedskem moramo spet na glavo, na rezultat. Če pogledamo zadnje tri tekme, si zaslužimo biti v tej ligi. Pet točk s petih tekem ni sicer nek dosežek, ampak imamo lepo priložnost, da na Švedskem ostanemo v ligi,” je po tekmi povedal Šporar.

Sandi Lovrić, ki je v igro vstopil v drugem polčasu, sicer pa nase opozarja z dobrimi igrami pri Udineseju, pravi, da je ekipa zrela. “To je zelo pomembno. Igralci smo ugotovili, da moramo pač vedno dati sto odstotkov in to se zdaj vidi na tekmah,” meni Lovrić.

Seznam Švedske:

Robin Olsen (Aston Villa), Andreas Linde (Greuther Fürth), Kristoffer Nordfeldt (AIK), Leopold Wahlstedt (Odds BK), Joel Andersson (Midtjylland), Victor Lindelöf (Manchester United), Isak Hien (Hellas Verona), Gabriel Gudmundsson (Lille), Ludwig Augustinsson (Aston Villa), Aiham Ousou (Slavia Praga), Edvin Kurtulus (Hammarby), Daniel Sundgren (Maccabi Haifa), Viktor Claesson (Koebenhavn), Jens Cajuste (Reims), Patrik Walemark (Feyenoord), Emil Forsberg (Leipzig), Anthony Elanga (Manchester United), Jesper Karlström (Lech Poznanj), Mattias Svanberg (Wolfsburg), Kristoffer Olsson (Midtjylland), Viktor Gyökeres (Coventry City), Mikael Ishak (Lech Poznanj), Dejan Kuluševski (Tottenham), Robin Quaison (Al-Ettifaq).

Jaka Bijol, ki je v osrčju obrambe dobro odigral proti robustnim norveškim napadalcem, pa je odločen pred odhodom na sever Evrope. “Vedeli smo, da bo zadnja tekma odločala. Gremo samozavestno, te dobre občutke s tekme proti Norveški je treba prenesti na Švedsko in zmagati,” je povedal drugi slovenski član Udineseja, ki ga tako kot soigralce pot v Stockholm čaka v ponedeljek dopoldne.