Deset igralcev je že odšlo, dva nista zaželena, prišli pa so zaenkrat zgolj trije. Ljudski vrt spominja te dni na kolodvor. Po naših informacijah se klub ne zanima ne le za posojo Jake Bijola iz CSKA-ja, temveč za prihod domžalskega branilca Tilna Klemenčiča. Obenem naj bi bil iz Italije ponujen milijon evrov plus bonusi za najbrž lani najboljšega igralca vijoličastih.

Ljudski vrt je te dneve in tedne skoraj kolodvor. Odhodi, prihodi, odhodi, prihodi. No, takšen je vsaj načrt. Vsak dan nova imena, nove zgodbe, nove govorice. Da, pestro je, kot že dolgo ne.

Doslej je NK Maribor že predstavil povratnika Roka Sirka, ki bo skušal najti mesto v napadu, kar mu kot mlademu fantu v Ljudskem vrtu ni kot kasneje v Muri, precej manj pa na Poljskem, ter Gregorja Sikoška, ki naj bi na levi strani obrambe vnovčil pridobljene tuje, danske izkušnje za domačo stabilnost. Nato se je v torek predstavil še 21-letni nizozemski vratar Menno Bergsen kot konkurenca lani nezamenljivemu Ažbetu Jugu.

Prihod Klemenčiča, posojen Bijol?

Omenjajo pa se nova in nova imena. Najbolj vroča? Prihod slovenskega reprezentana Jake Bijola na posojo iz moskovskega CSKA-ja in še enega domžalskega branilca Tilna Klemenčiča. Da bi naj 22-letni Bijol, ki je v Sloveniji navdušil za Rudar, prestopil v CSKA, kjer je obetavno začel, a bil lani posojen k nemškemu drugoligašu Hannovru, je včeraj poročal SN Portal. Prišel bi kot posojen nogometaš, pogodbo s CSKA-jem ima sicer kar do poletja 2023.

Tilen Klemenčič je 25-letni robustni branilec, ki ima kar 223 nastopov v 1. SNL za Triglav, Celje in Domžale. S slednjimi ima pogodbo še do prihodnjega poletja, a se namiguje, da naj bi prekinil pogodbo po lanski ne najbolj uspešni sezoni, ko je zbral le 13 nastopov.

Jan Repas v Italijo?

Ampak obenem je Marko Šuler v ponedeljek ob začetku priprav navrgel tudi, da ni izključen še kakšen odhod, čeprav Ljudski vrt spominja na kolodvor, iz katerega je zaenkrat precej več odhodov kot prihodov.

Zelo veliko in konkretno zanimanje naj bi namreč obstajalo za vezista Jana Repasa, ki je bil povrhu prvič naknadno vpoklican v slovensko člansko reprezentanco, po kislem odhodu pa mu je za tuje medije slavo pel tudi Mauro Camoranesi.

Po naših informacijah naj bi se zanj zanimal klub iz prve italijanske lige, znesek naj bi se vrtel okrog milijona evrov, kar pa ne vključuje še kasnejših dodatnih bonusov.

Šulerja malo že boli glava

Ni zaman Šuler v ponedeljek rekel, da ga malo od vsega že boli glava. Športni direktor namreč sestavlja kader za novo sezono, ki se začne s prvo evropsko tekmo v kvalifikacijah za konferenčno ligo že 8. julija. In ni zaman trener Simon Rožman dodal, da se zaveda finančne realnosti vijoličastih, a da bi prav vsak dan, ko bi imel čim bolj celovit kader, bil dobrodošel. Vijoličasti te dni trenirajo v Ljudskem vrtu, v soboto jih čaka prva pripravljalna preizkušnja v Avstriji, v ponedeljek pa odhajajo v Moravske Toplice.

Zaenkrat mora Šuler, če želi ohraniti število nogometašev, ne da bi mesta zapolnjeval z mladinci, ki lani niso dočakali minutaže Vida Kodermana in Gala Gorenaka (Djelovci, Mutavčić, Obreht, Rec, Pridgar, Bobarić, Klampfer) in/ali povratniki s posoje (Vipotnik, Žugelj, Maher), zapolniti skorajda vsa mesta po poletnih odhodih ob izteku pogodb.

Pirič in Peričić imata ponudbe!

Odšli so trije vratarji: Kenan Pirić ima ponudbe iz treh klubov v Turčiji po izteku pogodbe v Mariboru, Jasmin Handanović se je slavnostno upokojil in ostaja v mladinskem pogonu, Aljaž Cotman pa po izteku posoje v Aluminiju še nima kluba, slišimo, da resno razmišlja o koncu kariere.

V obrambi so odšli bočni branilec Denis Klinar, ki še čaka na razplet dogodkov, kakor je pred njim počel Dare Vršič, ter centralna branilca Luka Koblar, ki je po izteku pogodbe odšel v drugo italijansko ligo k Frosinoneju, in Luka Uskoković, ki je po šestih letih, ko se v Mariboru ni naigral, želel visoko pogodbo, a je kljub stabilnemu koncu sezone pod Rožmanom ni dočakal. Klub si še išče.

Enako velja za Špira Peričića, ki je še član kluba, saj ima pogodbo do prihodnjega poletja, vendar se mu je Rožman odrekel, zato da naj si išče novo sedino. Bojda se zanj po poročanju tujih medijev zanimata celo dunajski Rapid in turški Altayi.

Cretu doma kritiziran, poslej branilec

Enako se je trener odrekel Amirju Derviševiću, ki sta mu bila po naših informacijah ponujena dva kluba z opcijo posoje ali izplačilo dela pogodbe, vendar Dervišević na to ni pristal.

V sredini je poleg Derviševića pod Rožmanom odletel Alexandru Cretu. Po izteku pogodbe je občasni romunski reprezentant podpisal za slovito Steauo, kjer pa je bil predsednik Gigi Becali surovo kritičen, ko je rekel, da Cretu sploh ni okrepitev, povrhu pa da ga bodo, če ne bo šlo drugače, pač porabili v obrambi, kar se v Mariboru ni obneslo niti pod Darkom Milaničem.

Kam Bajde?

Odšla sta tudi dva potentna napadalna vezista, vsak s svojimi karakteristikami. Čeprav se je dokazoval tudi na desnem bočnem, je Felipe Santos zaman čakal na podaljšanje pogodbe in pri 24. letih po Palmeriasu, Ankaranu in Mariboru išče naslednji klub.

Še bolj zanimivo pa bo, kam bo pot zanesla Gregorja Bajdeta. Za vijoličaste je od leta 2015, a z vmesno posojo pri Novari, ko se je še enkrat več znašel na stranskem tiru, zaigral na 117. tekmah, zaigral na štirih tekmah lige prvakov in zabil 26 golov. V minulih sezonah se je izdatno ubadal s poškodbami, a tudi zelo lovil nekdanjo formo.

Za Mlakarja konkretna konkurenca

Še bolj konkretno vprašanje pa je, kaj bo z Janom Mlakarjem. Zaenkrat ni član Maribora, iztekla se mu je posoja, zato klub usklajuje možnosti z Brightonom, kjer ima pogodbo do prihodnjega poletja. Če Maribor skuša storiti vse, da bi lanskoletni prvi (so)strelec lige ostal, imajo veliko konkurenco, saj se za Mlakarja zanimata tudi Ludogorec in Hajduk.

In potem so tu še posojeni nogometaši, ki so se vrnili v matični klub. Po naših informacijah naj bi se Nino Žugelj in Rok Maher vrnila k ljubljanskemu Bravu še za eno sezono, predvsem naj bi to bolj veljalo za Žuglja, medtem ko se za Maherja čaka, kakšen bo razplet prestopnega roka.

Zagotovo pa v Ljudskem vrtu ostaja Žan Vipotnik po lanskoletni posoji v Gorici. Maribor ima pač tanek kader, če je Sirk na predstavitvi naštel ob omembi legendarnega statusa zgolj Marcosa Tavaresa.