Zmagal je norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe.

Foto: EPA

Norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je zmagovalec moške preizkušnje s skupinskim startom za svetovni pokal v Ruhpoldingu. V zadnjem krogu je v neposrednem tekaškem obračunu strl rojaka Vetleja Sjastada Christiansena. Tretje mesto je prav tako pripadlo Norvežanu Sturli Holmu Laegreidu.

Fak je po tretjem mestu na četrtkovi posamični preizkušnji tudi na današnji s skupinskim startom bolje opravil strelski del s štirimi nastopi. Po enkrat je zgrešil leže in stoje ter se v zadnjem krogu boril za deseterico.

Na koncu je v teku nekoliko popustil in za zmagovalcem na 13. mestu zaostal 1:21,2 minute, za deseterico pa dobre tri sekunde.

Boe je po nekaj težavah na strelišču, skupaj je zgrešil tri tarče, močno pritisnil v predzadnjem krogu, da bi se znebil tekmecev. Zadnje streljanje je opravil z eno napako, Christiansen pa je bil brezhiben in imel nekaj sekund naskoka pred rojakom, a ga je ta v zadnjem krogu zanesljivo ugnal na strmih klancih.

Christiansen je ciljno črto z dvema napakama na strelišču prečkal 19,3 sekunde za Boejem, Laegreid je prav tako z dvema zgrešenima streloma zaostal 35,3 sekunde.

Za Boeja je bila to že 11. zmaga na tekmah s skupinskim startom, s čimer le še za tri zaostaja za rekorderjema s 14., Norvežanom Olejem Einarjem Bjoerndalnom in Francozom Martinom Fourcadom.

Izjemni Norvežan še naprej prepričljivo vodi v skupnem seštevku, v katerem je zbral že 959 točk. Najbližji zasledovalec je Sturla Holm Laegreid s 785. Fak jih je doslej zbral 288 in ostaja 18. biatlonec sezone.

Karavana se bo po ženski preizkušnji s skupinskim startom (14.45), na kateri Slovenk ne bo na startu, preselila v italijansko Anterselvo. Prve preizkušnje bodo na sporedu v četrtek.

STA