Američanka Mikaela Shiffrin (1:10,42) vodi v prvi vožnji petega veleslaloma sezone za točke svetovnega pokala alpskih smučark. Zelo dobro se je odrezala Meta Hrovat, ki se je na domačem hribu zavihtela na četrto mesto prve vožnje. Njen zaostanek za vodilno znaša 86 stotink sekunde.

Dvaindvajsetletna tekmovalka iz Podkorena je bila v soboto z devetim mestom najboljša Slovenka. Danes je nosila startno številko 14. Domačinka, ki se je lani na veleslalomski tekmi v Kranjski Gori zavihtela na tretje mesto, se je zelo pogumno lotila zahtevne in ledene strmine.

Najhitrejša v zgornjem delu

Hitra je bila že v zgornjem delu, to hitrost pa je znala prenesti tudi v ciljno strmino (+0,13; +0,25; +0,52) in z zaostankom manj kot ene sekunde zaostala zgolj za najhitrejšimi tremi. Tri desetinke sekunde je na drugem mestu zaostala zmagovalka sobotne preizkušnje Italijanka Marta Bassino. Še 14 stotink sekunde dlje se je na progi zadržala Švicarka Michelle Gisin, v soboto tretja.

42 stotink zaostanka

Po nastopu Hrovatove se je spremenila razvrstitev v prvi peterici. Najboljša slovenska veleslalomistka je za natanko deset stotink sekunde prehitela Francozinjo Tesso Worley, ki je na prvem od dveh veleslalomov na 57. Zlati lisici v Kranjski Gori zaostala zgolj za zmagovalko Bassinovo. Zaostanek Hrovatove za tretjim mestom znaša 42 stotink sekunde.

Zagotovo je pomembno, kako pristopiš k tej progi. Je zelo težko, je težek teren, podlaga, treba je biti stoodstoten. Danes sem imela že od starta boljši ritem in se je izkazalo, da je tudi časovno kar OK.

Zagotovo je pomembno, kako pristopiš k tej progi. Je zelo težko, je težek teren, podlaga, treba je biti stoodstoten. Danes sem imela že od starta boljši ritem in se je izkazalo, da je tudi časovno kar OK,” je bila v prvi izjavi za TV Slovenija po nastopu zadovoljna Hrovatova.

Shiffrinova včeraj šesta

Shiffrinova je v Kranjski Gori že zmagala. Pred tremi leti je bila najhitrejša na veleslalomu in nato dan kasneje na slalomu. V soboto je prvi veleslalom končala na šestem mestu. Tokratni dvojni veleslalomski spored je priložnost za Bassinovo, da nadaljuje niz zmag. V tej sezoni se je vedno, ko se je uvrstila, zmagala.

V finalu vse štiri Slovenke

V finalu drugega veleslaloma letošnje Zlate lisice bodo nastopile štiri Slovenke. Zelo dobro sta se odrezali Neja Dvornik in Andreja Slokar, ki sta nastopili s startnima številkama 55 in 62. Dvornikova bo še na drugem zaporednem veleslalomu vozila v finalu, potem ko je v soboto s 23. točkami osvojila svoje prve veleslalomske točke v svetovnem pokalu. Za vodilno je zaostala 3,04 sekunde za 18. čas prve vožnje. Slokarjeva je bila celo zadnja tekmovalka na startu in se je z najvišjo startno številko uvrstila v drugo vožnjo. Priborila si je 24. izhodišče (+3,65) za svoj prvi veleslalomski finale v svetovnem pokalu. V soboto je drugo vožnjo zgrešila za 15 stotink.

Druga vožnja bo na sporedu ob 12.15.

V finalu bo nastopila tudi Ana Bucik, ki je šla na start s številko 24. Njen zaostanek, 3,65 sekunde, je pomenil 17. čas ob prihodu v cilj. Do konca je izgubila še devet mest, a ni izpadla iz prve trideseterice.

Tekma prekinjena za 20 minut zaradi padca

Po padcu Adriane Jelinkove, ki tekmuje za Nizozemsko, so prvo vožnjo za dobrih 20 minut prekinili. Tekmovalko so z reševalnimi sanmi prepeljali v ciljno areno, kjer jo je že čakalo reševalno vozilo. Obstaja verjetnost, da si je tekmovalka, ko je drsela po zaledeneli podlagi, poškodovala koleno.

Druga vožnja bo na sporedu ob 12.15.

STA