Slovenska dekliška reprezentanca do 18 let je na evropskem prvenstvu divizije B v bolgarski Sofiji storila tisto, kar je pred začetkom tudi napovedovala. Priigrala si uvrstitev v elitno divizijo evropskega prvenstva in to brez poraza. Za konec so v finalnem dvoboju z 59:44 ugnale Portugalke.

EVROPSKO PRVENSTVO DEKLET DO 18 LET – DIVIZIJA B

Finale
PORTUGALSKA : SLOVENIJA 44:59 (4:13, 12:13, 12:16, 16:17)
H. Sambolić 5, Štirn 6, Sivka 13 (6 skokov), Šrot 16 (9 skokov), S. Sambolić 2, Žekš 2, Bartelme 9 (9 skokov), Žitek 2, Brecelj, Gbemuotor 4.

Slovenke so že v skupinskem delu nanizale same zmage. V prvih treh obračunih prvenstva so ugnale reprezentance Estonije, Bolgarije in Ukrajine. In uspešne so bile tudi v nadaljevanju.

Foto: Fiba.basketball

Vrnitev v divizijo A

V četrtfinalu so z 59:56 ugnale Hrvatice, v polfinalu s kar 82:48 Slovakinje in v finalu z 59:44 še Portugalke.

Tekmo so odlično začele in prvo četrtino dobile s 13:4. V nadaljevanju so nadzirale potek tekme in jo na koncu tudi mirno pripeljale do končne zmage.

FOTOGALERIJA Finalne tekme (Foto: Fiba.basketball)

Špela Brecelj je v povprečju s 13 točkami na tekmo šesta najboljša strelka lige. Foto: Fiba.basketball

Čestitke tudi v Maribor

Ajša Sivka je bila izbrana za najboljšo košarkarico turnirja. Med 12 varovankami Ernesta Novaka sta bili dve košarkarici ženskega košarkarskega društva Maribor. Mia Žekš, kapetanka reprezentance in Špela Brecelj, ki je letos prišla v ŽKD Maribor iz Vipave. Prav tako ena najnadarjenejših košarkaric med svojimi vrstnicami.

Dekliška reprezentanca bo naslednje leto v diviziji A zaigrala prvič po letu 2018, ko so v italijanskem Vidmu končale na 16. mestu.