Potem ko je med mariborskimi športnimi društvi in klubi zaradi rezov Mestne občine Maribor v letnem programu športa zavrelo, je mestna občina danes z njimi sklicala skupni sestanek. Udeležilo se ga precej predsednikov in drugih predstavnikov mariborskih društev in klubov, vodstvo občine pa jim je predstavilo tisto, kar se je v zadnjih dneh po Mariboru govorilo.

Na sestanek so predstavniki občine društvom, ki so bila uspešna na razpisu letnega programa športa, prinesli pogodbe, s katerimi jim je zagotovljeno financiranje od januarja do julija letos. V praksi to pomeni, da jim je zagotovljenih le 60 odstotkov predvidenih sredstev, ali jim bodo do konca leta zagotovili manjkajočih 40 odstotkov, jim sogovorniki z gotovostjo niso mogli zatrditi. “Naredili bomo vse, da bomo do konca leta tudi preostali znesek na prihodkovni strani realizirali, da bomo lahko z njimi sklenili dodatne pogodbe in realizirali znesek, ki je definiran v proračunu,” je v izjavi povedal podžupan Samo Peter Medved. Pravi, da bodo to skušali zagotoviti z uskladitvami znotraj proračuna, k čemur sodijo tudi uskladitve cen, z izvzemom krožno kabinske žičnice iz financiranja in prenosom na Marprom.

Mariborska občina je v velikih likvidnostnih težavah

Na sestanku je bilo slišati, da je Mestna občina Maribor sicer likvidna, vendar v velikih likvidnostnih težavah. “Občina zalaga visoka likvidnostna sredstva za realizacijo projektov, za katere je pridobila sofinanciranje. Prihaja do zamikov, vezanih na rebalans državnega proračuna. Veto državnega sveta na izvrševanje rebalansa proračuna pomeni za nas vnovičen odlog likvidnih plačil.”

Ali dajejo prednost investicijam in ne športni vadbi otrok in mladine?

Na vprašanje, ali so za Mestno občino Maribor pomembnejše razvite vsebine in dejavnost na področju športa in aktivnega preživljanja prostega časa, pomembne za ljudi, ali infrastruktura, ki sama po sebi ne prinaša nobene vsebine, je podžupan Samo Peter Medved odgovoril: “V zadnjih letih smo v mesto pripeljali 25 milijonov evrov denarja, ki ga prej niso. Če ga bi, bi bil likvidnostni pritisk na občino manjši. Predlogi mestnih svetnikov, naj ustavimo investicije, so zelo nenavadni. Če investicije ustavimo, bi morali vračati vse tisto, kar smo že prejeli in imeli bi nedokončane objekte. Ne gre za to, da dajemo prednost investicijam, želimo jih dokončati, novih ta trenutek ne odpiramo.”

Škorc: Največji problem je financiranje športnih objektov

Številna športna društva in klubi so bili kritični do mestne občine, ki jim v tem trenutku ne more zagotoviti 100-odstotnega financiranja. Napovedujejo opuščanje dela z mladimi v nižjih selekcijah, nekateri celo propad klubov. Finančno se jim namreč ne bo izšlo. Sebastijan Škorc iz Odbojkarskega kluba Merkur Maribor je dejal, da četudi bo na koncu financiranje izvedeno v 100-odstotkih, je to še vedno kapljica za obstoj kluba kot je OK Merkur Maribor, ki igra evropske pokale, pokal državnih prvakov, državno prvenstvo in ligo MEVZA. “Največji problem je financiranje športnih objektov, v katerih potekajo treningi in tekme. Fantom je potrebno dati plače, z izplačili zaostajamo. Ne bo celotnega denarja za otroke, trenerje in telovadnice. V dvorani Tabor porabimo 700 ur, da pridemo skozi. Če se to zmanjša za 40 odstotkov, ne vem,kjer bomo trenirali.”

Barada: Maribor je športno mesto, govorimo pa, da športu namenjamo le okoli 1,5 odstotka celotnega vložka proračuna

Tomaž Barada, predsednik Športne zveze Maribor, je opozoril, da je od sprejetega proračuna v višini 190 milijonov evrov zgolj dober odstotek namenja športu. “Maribor je športno mesto, govorimo pa, da športu namenjamo le okoli 1,5 odstotka celotnega vložka proračuna.” Barada ne verjame, da bodo društva in klubi do konca leta prejela celoten znesek financiranja: “S tem zagotovo ne sledimo zastavljeni strategiji športa v Mariboru. S takšnim delom bo mesto naredilo še korak nazaj, kaj šele naprej. Letos nimamo niti enega državnega prvaka v ekipnih športih, kar se še ni zgodilo v zgodovini Maribora. Mestna uprava z mestnimi svetniki se bodo morali vprašati, kaj si želijo iz mariborska športa.”