Danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) si je ob padcu v četrti etapi dirke po Baskiji zlomil več reber in ključnico, je njegovo moštvo sporočilo na družbenih omrežjih. Ob Dancu sta padla in odstopila tudi preostala glavna favorita za skupno zmago, Slovenec Primož Roglič in Belgijec Remco Evenepoel.

Vsi favoriti pristali na tleh

"To je bil grozljiv padec, ampak na srečo je Jonas Vingegaard pri zavesti in v stabilnem stanju," je zapisalo moštvo Visma-Lease a Bike. "Pregledi v bolnišnici so razkrili zlom ključnice in več reber. Iz previdnosti bo ostal v bolnišnici," so še dodali in se zahvalili za številna sporočila podpore.

Za zdaj ni jasno, kako dolgo bo moral Vingegaard okrevati. Dirka po Franciji, ki zanj predstavlja največji cilj sezone, se bo začela čez 86 dni.

Visma-Lease a Bike, za katero dirka tudi Slovenec Jan Tratnik, se trenutno ukvarja s številnimi težavami, saj je poškodovan tudi drugi veliki zvezdnik ekipe, Belgijec Wout Van Aert. Ta si je več reber in ključnico zlomil na enodnevni dirki skozi Flandrijo pred osmimi dnevi in je vprašljiv za nastop na dirki po Italiji, ki se bo začela čez natanko mesec dni. Pred 11 dnevi je na dirki Gent-Wevelgem padel tudi Tratnik, a njegove poškodbe niso tako hude in bo kmalu nazaj na kolesu, kot je potrdil v podkastu Tour 202 na Valu 202.

Do današnjega padca je prišlo pri visoki hitrosti na spustu z drugega kategoriziranega klanca Olaeta. V malce ostrejšem ovinku so številni zdrsnili na tla, nekateri pa so pristali v globokem odtočnem jarku. Med njimi sta bila tudi Roglič (Bora-hansgrohe) in Vingegaard (Visma-Lease a Bike), medtem ko je čez jašek poletel Evenepoel (soudal-Quick Step) in nato med drevesi izgubil nadzor nad kolesom.

Hudo jo je skupil tudi Avstralec Jay Vine (UAE Team Emirates), ki je z glavo naprej pristal v betonskem jarku. Po informacijah moštva si je "zlomil eno vratno in dve prsni vretenci, a k sreči nima nevroloških posledic". Tudi njega so tako kot Vingegaarda in Evenepoela z reševalnim vozilom pri zavesti odpeljali v bolnišnico.

Roglič šepal, a je dvignil palec

Roglič se je po padcu pobral na noge, a vidno šepal. V dolino ga je odpeljal klubski avto, 34-letni Kisovčan pa je v televizijske kamere dvignil palec in nakazal, da jo je ob grozljivem padcu odnesel relativno dobro.

Roglič je že dan prej grdo padel na spustu, a se okrvavljen in potolčen vrnil v glavnino ter zasedel 18. mesto. Danes pred etapo so iz ekipe sporočili, da bo vztrajal in dirkal, a je njegov lov na tretjo zmago po Baskiji ustavil grozljiv padec 33 km pred koncem. Za zdaj ekipi Bora-hansgrohe in Soudal-Quick Step ter ostale še niso podale natančnih informacij o stanju svojih kolesarjev.

Četrto etapo je sicer dobil Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarche-Wanty), potem ko so do konca etape po padcu nadaljevali le ubežniki, teh je bilo šest. V petek se bo dirka nadaljevala s predzadnjo etapo od od Vitoria-Gasteiza do Amorebieta-Etxana (175,9 km) s tremi kategoriziranimi vzponi.

Skupno vodstvo je prevzel Danec Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), ki ima štiri sekunde naskoka pred Špancem Juanom Ayusom (UAE Team Emirates).

STA