Prvi trije tekmovalni dnevi so nekoliko okrnjeni, saj gre večinoma za četrtfinalne dvoboje. Glavni del se bo začel v začetku naslednjega tedna, ko sledijo polfinalni dvoboji, tam pa bo tudi en slovenski predstavnik več. Gal Šepic je danes premagal Ukrajinca, ki je kot begunec prišel v Maribor.

Gal Šepic. Foto: Rok Hlade Weis in Janin Vezonik / BZS

Prvi tekmovalni dan v boksarskem spektaklu Silver Belt serije v dvorani Tabor smo bili priča šestim izjemnim borbam. Največ pozornosti in zanimanja za ljubitelje slovenskega, še posebej pa Železničarskega boksarskega kluba Maribor, je bilo za četrto borbo med Galom Šepicem iz Šmarja pri Jelšah in Illijo Lischukom.

Illia Lishchuk je praktično begunec iz Ukrajine, ki je od začetka vojne v Mariboru pod taktirko mariborskega trenerja Igorja Rašića.

Vstopnine za letošnji WBT Silver Belt v Mariboru ni. Borbe se bodo vsak dan začele ob 14.00 uri. Na koncu novice najdete razpored za jutrišnji dan. 

Danes žal ni bilo prisotnega Igorja Rašića, saj istočasno poteka močan mednaroden turnir v Belgiji, kjer se bori še en njegov varovanec, njegov sin Luka Rašić.

V prvi rundi je bil boljši Illia Lishchuk. Foto: Rok Hlade Weis in Janin Vezonik / BZS

V kotu mariborskega Ukrajinca sta bila slovenskega trenerja Dalibor Grbić in Andraž Ciuha. Šmarčan Gal Šepic, slovenski državni prvak in eden od večjih adutov slovenskega olimpijskega boksa ni skrival, da ima visoke ambicije v Mariboru, četudi mu ni bil naklonjen žreb. V polfinalu ga namreč čaka evropski prvak in eden najboljših borcev v kategoriji do 71 kilogramov, Rus, ki boksa pod srbsko zastavo Vakhid Abbasov.

Odločala je tretja runda

Glavna borba večera med slovenskim in ‘domačim’ predstavnikom se je odločala v zadnji, tretji rundi. Prva je zasluženo pripadla Lischuku, ostali dve pa sta šli na stran Šepica, ki je slavil z rezultatom 5:0 (29:27, 29:28, 29:28, 29:27, 29:27).

Gal Šepic. Foto: Rok Hlade Weis in Janin Vezonik / BZS

V polfinalu ga torej čaka borba s starim znancem, ruskim Srbom Abbasovom, ki je Šepica na točke premagal v lanski sezoni regionalne lige v Beogradu. Abbasov je v Armeniji med drugim osvojil naslov evropskega prvaka in velja za enega najboljših borcev v svoji kategoriji. Danes je imel sicer Abbasov nekoliko več težav že v četrtfinalu, z rezultatom 3:2 je bil boljši od Nizozemca Tonya Jasa.

Šepic je po drugi strani po borbi odkril, da je nekoliko pozno začel z izgubo kilogramov ter, da ga je to stalo nekoliko boljšega začetka borbe. Po drugi strani pa Abbasova pozna, verjame, da lahko doseže velike stvari in ne skriva, da so ambicije nekega dne nastopiti tudi na Olimpijskih igrah.

Trener Gala Šepica, Aleš Šurbek, dolgoletni aktivni boksar in uspešen boksarski delavec, zaposlen v Slovenski vojski, je po borbi opozoril na slab začetek v borbo. V kotu Šepica je bil še Branislav Jokanović, dipl. trener boksa, prvi trener slovenske boksarske reprezentance.


Za konec omenimo še, da jutri sledijo vse štiri četrtfinalne borbe v kategoriji do 80 kilogramov. Tista, ki bo še posebej zanimala ljubitelje slovenskega boksa, pa je prva borba dneva, ob 14.00 uri, ko bo v ring stopil Nik Nikolov Veber proti predstavniku iz Armenije.

Ponovimo, vstop v dvorano Tabor je vse dni prost. Borbe trajajo približno 15 minut, tako da bo drugi tekmovalni dan trajal od 14.00 do najkasneje 15.30.

Silver Belt serija, Maribor 2022, rezultati 1. dan:

Tam Chun Hin Kanneth (HKG) – Harutyunyan Baregham (ARM) 0:5
Muxanga Tiago Osorio  (MON) – Gerzsenyi Istvan (HUN) 5:0
Zakharyan Narek (ARM) – Traore Makan (FRA) 0:5
Šepic Gal (SLO) – Lishchuk Illia (UKR/SLO) 5:0
Vakhid Abbasov (SRB) – Jas Tony (NED) 3:2
Cservenka Robert (HUN) – Almir Memić (SRB) 2:3

FOTOGALERIJA, WBT Silver Belt Maribor (Foto: Rok Hlade Weis in Janin Vezonik / BZS)

Gal Šepic. Foto: Rok Hlade Weis in Janin Vezonik / BZS

Silver Belt serija, Maribor 2022, razpored 2. dan:

do 63,5kg: Nikolov Veber Nik (SLO) – Hovhannisyan Narek (ARM)
do 63,5kg: Hamraqui Lounes (FRA)- Rosenov Radoslav Simeonov (BUL)
do 80kg: Jalidod Gafurova Gazimagomed S. (ESP) – Hakobyan Hambardzum (ARM)
do 80kg: Kovacs Pal (HUN) – Agejev Artjom (SRB)
do 80kg: Nikolov Kristiyan Veselinov (BUL) – Kraus Gradus (NED)
do 80kg: Veocic Gabrijel (CRO) – Vargas Zavalza Juan Jose (MEX)