Petnajst dni. To je to. Toliko je imel Luka Dončić. Od zadnje tekme finala lige NBA s svojim Dallasom proti Bostonu pa do prve tekme v Pireju s slovensko reprezentanco proti Hrvaški v kvalifikacijah za olimpijske igre. Petnajst dni. To je vse. Po taki sezoni. Primerjava bo, ja, jabolke in hruške, ampak Žan Karničnik bo imel s Celjem devet dni, Josip Iličić pa z Mariborom deset od tekme s Portugalsko pa do prvega evropskega izziva v novi sezoni.

Evropa se začne (pre)zgodaj

Tokrat Slovenija ni izjema, kot je bila med SP v Katarju 2022, ko se je Prva liga Telemach kot edino prvoligaško tekmovanje v Evropi v tistem nenavadnem poznojesenskem, že zimskem terminu nadaljevala. Letos se liga začne v petek, 19. julija, ko bo evropsko prvenstvo že končano. Bosta pa na delu že dva reprezentanta oziroma se bodo v kvalifikacijah pomerili že trije slovenski klubi Celje, Maribor in Bravo.

Iličić začne v torek

Medtem ko bosta na evropskem prvenstvu v torek in sredo na sporedu polfinalna obračuna, bodo že stekle kvalifikacije za vsa tri evropska tekmovanja. Celje bo v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov gostovalo v sredo v Talinu pri estonskem prvaku Flori, v četrtek pa bo prvo tekmo sezone igral tudi Maribor, ko bo gostoval v Plovdivu pri Botevu v prvem krogu kvalifikacij za ligo Evropa.

Josip Iličić se bo pridružil v torek, kot je dejal Ante Šimundža za klubsko spletno stran: »Vemo, da je še v ponedeljek igral tekmo proti Portugalski in potrebuje krajši počitek. Predvsem za miselni odklop. Predvideli smo načrt, da bi na najboljši način ustrezal Josipu in klubu. Dogovorili smo se, da se nam pridruži v torek, 9. julija.«

21. julija z Domžalami

Maribor bo povratno tekmo igral v četrtek, 18. julija, ob 20.15 v Ljudskem vrtu. V vsakem primeru, če napreduje ali ne, ga nato čakata še dve evropski tekmi – brez premora. Prvenstvo se bo začelo že 19. julija (za Maribor 21. julija, ko bo doma ob 17.30 gostil Domžale), trajalo bo do 7. decembra in se nato nadaljevalo že s 1. februarjem.