Zadnje dejanje 45. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici je zaznamovalo slovo slovenskega šampiona Petra Prevca, ki je pred domačimi navijači končal bogato športno pot. Pod Poncami se je domača in mednarodna javnost poklonila 31-letnemu športnemu junaku, ki je opravil še svoje zadnje skoke.

Na koncu na šestem mestu

Slovenski skakalni as Peter Prevc se je od tekmovalne kariere poslovil s šestim mestom v Planici. V izteku letalnice so ga po zadnjem poletu pričakali družina, prijatelji in ostali, ki so ga podpirali med šampionsko kariero. Za zadnji tekmi svetovnega pokala sezone 2023/24 je sicer slavil Avstrijec Daniel Huber, drugi je bil Domen Prevc.

Peter Prevc (422,4 točke) je po prvi seriji zasedel peto mesto, v finalu pa je poletel 226,5 m in zadnjo tekmo kariere ob simboličnih ocenah 22 od sodnikov končal na šestem mestu ter ob glasnih vzklikih 19.130 gledalcev v izteku planiške velikanke.

Mednarodna smučarska zveza je po zadnjem skoku za nekaj minut prekinila tekmovanje in pustila trenutek slave 31-letniku iz Selške doline, ki je dosegel številne rekordne znamke in spisal ogromno uspešnih zgodb skozi 15 sezon trajajočo kariero na najvišji ravni.

Ob številnih rekordih se je Peter Prevc poslovil s 24 zmagami v svetovnem pokalu in skupno 63 stopničkami med posamezniki. Z rojaki je bil del vseh 12 slovenskih ekipnih zmag, na olimpijskih igrah je osvojil štiri kolajne, na svetovnih prvenstvih tri, v poletih pa je na SP petkrat stal na odru za zmagovalce.

Današnja zadnja tekma je prepričljivo pripadla Huberju (487,7). Za 31-letnika, ki je v prvi seriji skočil kar 247 m, v finalu pa je pristal pri 242,5 m, je to tretja posamična zmaga v karieri. Drugo mesto je pripadlo Domnu Prevcu (444,3), ki je v drugo skočil 238 m in prehitel na koncu tretjega Poljaka Alexandra Zniszczola (438,1).

Avstrijec Stefan Kraft, najboljši v skupnem seštevku, je zadnji dan končal na četrtem mestu in posledično izgubil mali kristalni globus v poletih. V njem ga je za vsega tri točke prehitel Huber. Peter Prevc je bil tretji s 382 točk.

V pokalu narodov je Slovenija v Planici prehitela Nemčijo ter zasedla drugo mesto za Avstrijo.

Zadnjo preizkušnjo pričakuje z veseljem in strahom hkrati

Navijači v Planici in pred televizijskimi ekrani so lahko spremljali njegov zadnji skok in spektakel Hvala, Peter, ki ga je omogočila Zavarovalnica Triglav. Zvečer pa se bodo v Kranjski Gori na posebni slovesnosti Petru Prevcu poklonili njegovi najbližji, prijatelji, smučarska družina in zvesti sopotniki. Kot je povedal Peter Prevc po sobotni ekipni tekmi, je zadnjo preizkušnjo kariere pričakoval z veseljem in s strahom hkrati.