Šestkratni zaporedni prvaki Romunije, CFR Cluj so po informacijah Transfermarketa ocenjeni na 29,66 milijonov evrov, za razliko od mariborskih 8,63 milijonov.

Foto: Transketmarket

Po hitrem pregledu zasledimo pet nogometašev iz sosednje Hrvaške. Če so Kolinger, Muhar in Debeljuh manj znani slovenskim ljubiteljem nogometa, pa sta verjetno bolj znana Lovro Cvek, nekdanji nogometaš Celja in Karlo  Bručić,  ki je še lani zastopal Koper. Prvi je danes odigral vseh 90 minut, drugi pa je na priložnost zaman čakal s klopi.

Omenimo, da je Cluj danes na povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij z 1:0 premagal Šahtjor Soligorsk, prva tekma se je končala brez golov. Na klopi Cluja je bivši nogometni romunski reprezentant in večkratni državni prvak na klopi Cluja, Daniel Vasile Petrescu.

Najdražji Mariborčan Ivan Brnić

Na drugi strani, zanimiv pogled na mariborsko moštvo. Najdražji je mladi Ivan Brnić, ki je ocenjen na 850.000 evrov, sledijo mu Jan Repas z 800.000, Gregor Sikošek s 750.000 in Max Watson s 600.000. Trenutno poškodovani Martin Milec je po tej oceni ‘šele’ na 8. mestu s 350.000 evri.

Foto: Transfermarket

Cluj v zadnjih letih gubil od Crvene Zvezde, Dinama,…

Cluj je bil trikrat v skupinskem delu lige prvakov. V sezoni 2008/09 (Bordeaux, Roma, Chelsea), 2010/11 (Roma, Basel, Bayern Munich) in 2012/13 (Galatasaray, Braga, Man Utd). Lansko leto so bili v skupinskem delu Konferenčne lige, a med Raders, Jablonec in Alkmaar se niso prebili v izločilne boje. V kvalifikacijah za ligo prvakov, iste sezone, so izgubili od Young Boysov, kasneje še prepričljivo proti Crveni Zvezdi za ligo Evropa.

Leto prej so v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov naleteli na zagrebški Dinamo, ki je napredoval sicer šele po izvajanju enajstmetrovk. V nadaljevanju se je Romunom uspelo uvrstiti v ligo Evropa, a moramo dodati, da so za to premagali skromnega finskega predstavnika KuPS.

Dve zaporedni uvrstitvi v skupinski del je dokaz kvalitete, ki jo CFR Cluj kot klub definitivno pripomore, a ne moremo mimo dejstva, da v zadnjih letih niso zabeležili večje zmage. To potrjuje tudi letošnji slab nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov, ko so presenetljivo izpadli od armenskega Pyunika. V nadaljevanju kvalifikacij za Konferenčno ligo so v 2. krogu bili boljši od andorskega Inter Escaldes. Danes pa so napredovali proti prvaku Belorusije, Shaktaru iz Soligorska s skupnim rezultatom ‘samo’ 1:0.

Vsekakor nasprotnik, ki ni nepremagljiv.

Cluj oddaljen 750 kilometrov

Mesto Cluj je po številu prebivalcev četrto največje mesto v Romuniji. Leži v severozahodnem delu države v dolini reke Someșul Mic. Od Bukarešte oddaljen 324 km, od Budimpešte 351 km, od Beograda 322 km in od Maribora 750 km. 

CFR Cluj bo tako zadnja priložnost za letošnjo evropsko jesen v Ljudskem vrtu in finančno nagrado tri milijone evre, koliko nagrajuje UEFA klube za uvrstitev v skupinski del Konferenčne lige.