Kristjan Čeh je na atletski diamantni ligi v Dohi v metu diska zmagal s 70,48 m in postal drugi v sezoni, ki je presegel 70 m. Na tekmi so sicer nastopile še tri Slovenke, Anita Horvat v teku na 800 m, Lia Apostolovski v skoku v višino in Tina Šutej v skoku s palico.

V metu diska je bil drugi Avstralec Matthew Denny s 69,02 m, tretji pa Nemec Henrik Jannsen (65,74 m), ki z velikih tekem še nima medalj.

Po prvih dveh serijah drugi

Čeh je začel s 65,72 metra in bil po prvi seriji drugi, vodil je Denny, četrti na prejšnjih OI in SP. Vrgel je 69,02 m. Slovenskemu rekorderju se je drugi met povsem ponesrečil z 61,26 m. Prehitel ga je tudi Jannsen s 65,74 m.

S 67,18 m je bil Čeh po polovici tekme znova drugi, v četrti seriji pa je prešel na prvo mesto. Namerili so mu 70,48 m. Denny in Jannsen nista izboljšala svojih najboljših dosežkov, kot tudi ne v naslednjih poskusih. V predzadnji seriji je Ptujčan ostal brez rezultata, v šesti pa je tekmo zaključil s 67,90 m.

Na tekmi v Katarju ni bilo Litovca Mykolasa Alekne, svetovnega rekorderja in evropskega prvaka, ter svetovnega prvaka Šveda Daniela Stahla, ki bo v Parizu branil olimpijsko zlato.

Alekna je pred Čehom prvi na lestvici dosežkov sezone, 74,35 m je za izboljšanje najstarejšega moškega svetovnega rekorda dosegel 14. aprila v ameriški Ramoni. Čeh z 71,86 m iz lanskega leta deli peto mesto na lestvici vseh časov.

STA