Bojevniki so zmagali pod obročema domače dvorane Chase Center v San Franciscu. Na peti tekmi velikega finala so slavili z izidom 104:94 ter v boju na štiri zmage proti Boston Celtics povedli s 3:2.

Junak obračuna je bil Andrew Wiggins, ki je prikazal najboljšo predstavo doslej v svoji osemletni karieri. Wiggins je dosegel 26 točk in 13 skokov, Klay Thompson je dosegel 21 točk, zasedbo iz zlate dežele pa le še ena zmaga loči od sedmega naslova prvaka lige NBA (1947, 1956, 1975, 2015, 2017, 2018).

“V letošnjem letu je bil z razlogom v začetni peterki All-Star,” je dejal Draymond Green. “Večji kot je bil izziv, ki smo ga postavili pred njega, večji je bil odziv. Želiš imeti takega fanta. Takšnega, ki se, ko postane oder velik, odzove in igra svojo najboljšo košarko, in to je tudi naredil.”

Curry ni uspel zadeti trojke

Prvi zvezdnik bojevnikov Stephen Curry je nastopil kljub poškodbi ter tokrat prispeval 16 točk in osem podaj. Na prejšnji tekmi je zbral kar 43 točk. To je bilo prvič v karieri v končnici Curryja, da mu ni uspelo zadeti trojke.

Bojevniki bodo imeli priložnost za prvo zaključno žogo v petek v zgodnjih jutranjih urah po srednjeevropskem času, na šesti tekmi finala v Bostonu, ki prvič v končnici lovi zaostanek po dveh porazih po vrsti. Jayson Tatum je sicer dosegel 27 točk in 10 skokov za kelte.

Statistično gledano je, ko je serija izenačena na 2:2, zmagovalec pete tekme dobil serijo v več kot 82 odstotkov primerih.

“Vemo, kako težko bo,” je dejal trener Warriors Steve Kerr. “Nihče ne praznuje, vendar smo navdušeni, da smo se znašli v tem položaju, in to želimo izkoristiti.”

Tudi Kerr je pohvalil Wigginsa: “Všeč mu je izziv. Rad ima tekmovanje. In našel je svojo vlogo v naši ekipi in mislim, da mu to daje moč,” je dejal Kerr. “Ve, kako zelo ga potrebujemo, zato je bil fantastičen.”

V zvezi s Curryjem pa je dejal, da “Steph ostaja dolžnik po tej tekmi. Ampak imamo veliko talenta in veliko globine, ki lahko to nadoknadi, in fantje so to nocoj dobro opravili.”

Trener Celticsov Ime Udoka je obžaloval nedosledno formo svoje ekipe, ki je nihala iz četrtine v četrtino.

“To je ena od stvari, ki je ne moremo obdržati skozi celotno tekmo, torej da smo dosledni, vztrajni, bolj ofenzivni kot karkoli drugega,” je dejal Udoka.

STA