Minister za delo Luka Mesec je danes izjavil, da Inšpektorat RS za delo na območnih enotah deluje normalno, težave pa se pojavljajo zaradi sporov v centrali. Spori so presegli meje dobrega okusa, zato se bo minister še ta teden aktivno vključil in jih poskušal prekiniti. Od rešitve teh težav bo odvisna tudi usoda glavne inšpektorice Katje Čoh Kragolnik, poroča STA.

Inšpektorat RS za delo zapustilo 27 zaposlenih

Po razkritju STA, da je od januarja lani Inšpektorat RS za delo zapustilo 27 zaposlenih, mnogi zaradi slabih odnosov in mobinga, je minister Luka Mesec ob robu srečanja s socialnimi partnerji v Ljubljani izpostavil, da inšpektorji po območnih enotah inšpektorata, ki predstavljajo "njegovo hrbtenico", delajo normalno. Kar je podkrepil z informacijo, da jim je uspelo minuli teden stopiti na prste delodajalcu, "ki je filipinskim delavcem dajal v podpise prazne pogodbe".

"Problem, ki ga imamo, na žalost, že kar nekaj časa, izhaja iz vodstva. Tam imamo predvsem medosebne spore, ki so, na žalost, prešli meje dobrega okusa do te mere, da se bom ta teden vanje vmešal tudi sam in jih bom prekinil," je napovedal Mesec. "Na tak ali drugačen način se bodo ti spori končali. Na inšpektoratu mora v maju zavladati mir in začeti morajo delati kot vodstvo, dogovorno in usklajeno. To so moji pogoji, da obstoječe vodstvo svoj mandat nadaljuje."

Težave v komunikaciji povzroča vodstvo

Minister je pojasnil, da se je že sestal s predstavniki vodstva inšpektorata, ki ga od junija lani kot vršilka dolžnosti in od decembra kot direktorica vodi Katja Čoh Kragolnik, in razpravljal o težavah. Pogovore zdaj nadaljuje z nasprotno stranjo in drugimi vpletenimi. Usoda glavne inšpektorice bo odvisna od uspeha pri reševanju sporov. Mesec je dodal, da na ministrstvu načrtujejo oblikovanje enote inšpektorjev za hitre odzive v centrali.

"Ker največjo škodo inšpektoratu že več časa povzroča to, da ste mediji, civilna družba, sindikati ali Delavska svetovalnica pogosto tisti, ki pred inšpektoratom odkrijete kršitve na trgu dela. Sam vlagam vse napore v to, da bo inšpektorat hitrejši in da bo kos tem nalogam, da ne bomo ves čas postavljeni v pozicijo, da se zgodba najprej odvije v medijih, potem pa jo inšpektorat razišče," je objasnil Mesec.

Statistike kažejo upadanje števila nadzorov na Inšpektoratu RS za delo. Leta 2021 so izvedli 38.624 nadzorov in izdali za 3,5 milijona evrov glob, leta 2022 15.698 nadzorov (2,8 milijona evrov glob), lani 10.101 nadzor (3,7 milijona evrov glob), letos pa do 5. aprila samo 2839 nadzorov (826.600 evrov glob), kažejo podatki inšpektorata, ki jih je objavila STA.

Sindikati so izrazili nezadovoljstvo z delovanjem inšpektorata, zlasti zaradi napovedovanja inšpekcijskih nadzorov, ki omogoča kršiteljem pripravo in urejanje dokumentacije, počasnega odzivanja na prijave, nezagotavljanja anonimnosti prijaviteljev in strahu inšpektorjev pred tožbami velikih podjetij.