V noči s torka na sredo je nastopilo enakonočje, tako se je še uradno končala zima in začela koledarska pomlad, a kot pravijo meteorologi Agencije za okolje, bo vreme proti koncu tedna marsikje spomnilo na zimo.

V soboto bomo še pod vplivom razmeroma toplega jugozahodnega vetra. Nekaj oblačnosti se bo nabralo predvsem na privetrni strani Alpsko-Dinarske gorske pregrade, sicer pa bo sobota dokaj sončen in topel dan s popoldansko temperaturo med 16 in 21 stopinjami Celzija, napovedujejo na Arsu.

V noči na nedeljo vremenski preobrat

Vremenski preobrat pa pričakujejo v noči na nedeljo, ko bo nad severnim Sredozemljem nastalo samostojno ciklonsko območje, vetrovi nad nami pa se bodo v spodnjih slojih ozračja obrnili na severovzhodno smer. Krepile se bodo padavine, z dotokom hladnejšega zraka se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije postopno spuščala.

»Na območju Zgornjesavske doline bo predvidoma že pred nedeljskim jutrom dež prešel v sneg, snežilo pa bo nato verjetno vsaj še do sredine dneva. V Planici bo lahko v manj kot 12 urah zapadlo od 10 do 20 cm snega, po nekaterih izračunih pa tudi več,« pravijo vremenoslovci Arsa. Na spletni strani Neurje.si, kjer vsakodnevno spremljajo vremensko napoved za Planico, pa so zapisali, da nedeljska tekma zaenkrat ostaja zelo vprašljiva. »Glede na vremenske razmere in lociranosti ciklona lahko do popoldneva pričakujemo padavine, zato je povsem možno, da bo tekma odpovedana,« opozorijo.

Po nižinah osrednje Slovenije pa bo kot kaže za zdaj povečini deževalo, meja sneženja bo na okoli 700 metri nad morjem, lahko pa se krajevno ob močnejših padavinah spusti tudi niže. Meteorologi pa pri tem še opozorijo, da se izračuni meteoroloških modelov v podrobnostih še spreminjajo in bodo zanesljivejši v naslednjih dneh.