Po podatkih ZZZS so izvajalci v ambulantah družinske medicine januarja in februarja, ko je potekala zdravniška stavka, ki še traja, v primerjavi z enakim obdobjem lani opravili za 133.667 ali 6,4 odstotka več obravnav. Več obravnav so opravili tudi v zobozdravstveni in v specialistični ambulantni dejavnosti, manj pa v akutni bolnišnični dejavnosti.

Izvajalci v zobozdravstveni dejavnosti so januarja in februarja v primerjavi z enakim obdobjem lani opravili 13.472 ali za 3,1 odstotka več obravnav. V specialistični ambulantni dejavnosti so opravili 68.692 ali 5,3 odstotka več obravnav kot v enakem obdobju lani. V akutni bolnišnični dejavnosti pa so izvajalci opravili 333 ali za 0,6 odstotka manj operacij in posegov kot januarja in februarja 2023, so iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sporočili za STA.

Gre za najdaljšo zdravniško stavko v Sloveniji

"Pri interpretaciji podatkov je treba upoštevati tudi, da so bile vse dejavnosti lani januarja in februarja plačane po realizaciji (količinsko neomejeno), letos pa so nekatere plačane samo do plana in je posledično tudi to vzrok za manjšo realizacijo," so ob tem poudarili na zavodu. Ocenjujejo, da je učinek zdravniške stavke različen od izvajalca do izvajalca ter da je učinek lahko opaznejši šele od meseca marca dalje, ko so se uveljavljali umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo. Podatke za mesec marec bo ZZZS od izvajalcev za potrebe obračuna opravljenih storitev prejel do začetka meseca maja 2024, so še pojasnili. Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki se je začela 15. januarja, se je prevesila v 12. teden in je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej.

Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.