Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so se v dveh mesecih in pol od začetka zdravniške stavke povprečne čakalne dobe podaljšale pri stopnjah nujnosti zelo hitro, hitro in redno. Najbolj so se podaljšale pri stopnji redno, sledi stopnja hitro, najmanj pa so se v tem obdobju čakalne dobe podaljšale pri stopnji zelo hitro.

STA objavlja tabelo, ki prikazuje, za koliko so se povprečne čakalne dobe na prvi prosti termin podaljšale od 15. januarja do 1. aprila. Podatki so izraženi v dnevih.

[[image_1_article_64981]]

vir: NIJZ, STA

Obstaja sicer še stopnja "nujno". Pri tej stopnji nujnosti morajo pacienti do zdravstvene storitve priti takoj oziroma v 24 urah od predložitve napotnice. Zdravstvene storitve s stopnjo "nujno" po navedbah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije niso predmet čakalnih seznamov.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.