Vlada je sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2022/2023. Namen ukrepov je, da se zamrznejo cene malic za učence in dijake in stroški bivanja v študentskih domovih,” je danes po seji vlade povedal Igor Papič, minister za izobraževanje, znanost in šport. Cena šolskih malice in oskrbnin v dijaških domovih bo tako ostala na ravni lanski, ne glede na dvig stroškov za uporabnike.

Ukrep bo veljal celotno šolsko leto

Ukrep velja za celotno šolsko leto. Cene želimo ohraniti na ravni prejšnjega šolskega leta,” je ob tem poudaril Papič in dodal, da bodo stroške za september povrnili za nazaj.

Kot rečeno, bodo razliko v ceni pokrili iz proračuna, iz katerega bodo v letošnjem letu namenili štiri milijone evrov, v prihodnjem pa 14 milijonov, je pojasnil Papič.

Osnovni cilj omenjenega zakona je omiliti posledice, ki so nastale zaradi podražitve cen nastanitve, prehrambnih izdelkov in stroškov, povezanih s prehrano pri izračunu cene oskrbnine v dijaških domovih in cene malice učencev in dijakov.

Cena oskrbnine takšna, kot je veljala od januarja do avgusta

Prav tako vlada predlaga, da bi dijaki in študenti, ki bivajo v dijaškem domu, v prihajajočem šolskem letu plačali oskrbnino v višini izhodiščne cene, kot je veljala od januarja ko konca avgusta.

Če je dijaški dom v preteklem šolskem letu določil nižjo dejansko ceno oskrbnine od njene izhodiščne cene, pa bi dijaki in študenti plačevali oskrbnino po tej, nižji ceni. Tudi razliko v cenah oskrbnine bi pokrili iz državnega proračuna.

Predlog predvideva tudi ukrepe za omilitev posledic in vpliv visokih cen predvsem energentov in se zato za študijsko leto 2022/2023 določa najvišja cena bivanja študentov z dodeljeno subvencijo v javnih študentskih domovih, javnih dijaških domovih in zasebnih študentskih domovih.