Prihodnji četrtek, 1. septembra, bodo učenci in dijaki znova sedli v šolske klopi. Prve počitnice, tako imenovane krompirjeve oziroma jesenske, bodo že od 31. oktobra do 4. novembra, torej manj kot dva meseca po začetku novega šolskega leta. V preteklem šolskem letu so bile od 25.10. do 1. 11. Sledile bodo novoletne počitnice, ki bodo v terminu od 26. decembra do 2. januarja.

Prva polovica države bo začela zimskimi počitnicami 30. januarja, druga 6. februarja

Do največje spremembe pa je prišlo pri zimskih počitnicah. Te bodo za prvo polovico države potekale že od konca januarja, od 30.1.2023 do 3.2. 2023. Takrat se bodo na lepše odpravili učenci z območja JV Slovenije, koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije. Za drugo skupino otrok (območje gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin JV Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel) pa se bodo zimske počitnice začele 6. februarja 2023, trajale pa bodo do 10. februarja 2023. Ker je 8. februar praznik, bodo imeli otroci, ki imajo takrat počitnice, prost tudi ponedeljek, 13. februarja.

Razlog za zamik zimskih počitnic se skriva predvsem v svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Planici. To bo potekalo od 21. februarja do 5. marca 2023. Ker bo takrat večina tekmovalcev nastanjenih prav v Kranjski Gori, bi se lahko zgodilo, da turistične kapacitete, kot poroča Žurnal, zaradi zasedenosti ne bi bile na voljo slovenskim turistom. V času trajanja svetovnega prvenstva namreč pričakujejo tudi večje število gledalcev. Tako je pristojno ministrstvo na pobudo županov in Smučarske zveze Slovenije predlagalo, da se termin zimskih počitnic v prihodnjem šolskem letu premakne na zgodnejše obdobje.

Majske počitnice bodo v prihodnjem šolskem letu trajale od 27.4. do 2.5., poletne pa v terminu od 26. 6. do 31. 8.2023.

Šolski koledar, Vlada RS