Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je po sestanku poslancev s premierjem dejal, da "o kadrovskih vprašanjih na poslanski skupini ne razpravljamo, razen kadar so internega značaja, a ta trenutek nimamo nič takega na mizi". Kljub ugibanjem o njegovi menjavi je zatrdil, da poslanska skupina ostaja enotna, zavezana koaliciji in sodelovanju z vlado.


Poslanska skupina Svobode je po besedah Sajovica zasedala v torek in tudi danes, ker ima koalicija ta teden na mizi več vsebinskih vprašanj, med drugim predlagane posvetovalne referendume. Posvetili pa so se tudi vprašanjem, vezanim na čim boljšo organizacijo poslanske skupine, je navedel Sajovic.

Nič o menjavi 

Znova je poudaril, da o menjavi na čelu poslanske skupine niso razpravljali. O tem, čemu pripisuje namigovanja o njegovi menjavi, pa je dejal, da očitno "v tej državi preprosto ni vse prav, če ni vsak dan nekaj narobe". "Če pa ni narobe, pa o tem ugibamo, ali pa si preprosto to izmislimo," je dejal. Obenem je poudaril, da njegova funkcija vodje poslanske skupine ni "ne častne narave ne ministrsko plačana funkcija s šoferjem". "Moj položaj je povezovanje ljudi, usklajevanje, koordinacija, torej izrazito delovne narave," je navedel.

Glede več nedavno napovedanih menjav v kabinetu predsednika vlade na čelu z njegovo vodjo Petro Škofic, pa je izpostavil, da si delo v svojem kabinetu vsak organizira sam. Obenem je kot pozitivno ocenil, da se "da zmeraj še več, še bolje, še drugače".

Prav slednje obljublja tudi vlada na področju komuniciranja, pri čemer naj bi se med drugim krepila vloga podpredsednika Svobode ter ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona. Da so naredili "kopico stvari dobro", a tega niso vedno znali povedati državljanom, je danes ocenil tudi Sajovic.

Med primeri je izpostavil nedavno sprejeto novelo zakona o varstvu okolja, ki prinaša strožje zahteve glede izpustov iz naprav za sosežig, kot je cementarna Salonit Anhovo. Meni, da so javnosti relativno slabo komunicirali jasno sporočilo, da je za koalicijo okolje vrednota in da če v industrijah nastajajo dobički, je del teh treba vložiti tudi v tehnologijo, da ljudje na teh območjih ne občutijo posledic za svoje zdravje. Prostor za boljšo komunikacijo bi bil po njegovi oceni tudi pri predlogu energetskega zakona. "Poglejte, kakšno dramo smo naredili iz tega, ali drva sploh še gorijo," je bil oster.

Enotna stališča 

Poslanci največje vladne stranke so sicer danes razpravljali tudi o predlogih posvetovalnih referendumov, med drugim o izvedbi projekta Jek 2. Sajovic je zatrdil, da je poslanska skupina tudi pri tem enotna, čeprav je njihov poslanec Miroslav Gregorič umaknil svoj podpis k predlogu. Po pojasnilih Sajovica naj bi si namreč želel, da bi državljani pred odločanjem o tem vprašanju razpolagali z več podatki, ki pa jih ta trenutek še ni na mizi. "Poslanska skupina ostaja trdno zavezana dogovoru vseh parlamentarnih strank razen Levice, da je zeleni prehod potreben in da je o vprašanju pridobivanja energije iz drugega bloka nuklearke treba povprašati naše državljanke in državljane, ker mora biti to naša skupna odločitev," je zatrdil Sajovic.

O tem, ali bodo tako enotni tudi pri predlogu SDS za zamenjavo njihovih poslancev Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha v delovnih telesih DZ, pa je dejal, da v parlamentu glede tega med strankami velja "gentlemanski dogovor". "V poslanski skupini SDS imajo pravico do svojega svojega razmisleka in tako kot oni nam o tem vprašanju nikdar in nikoli niso postavljali ovir na pot, tudi mi njihove odločitve spoštujemo in skušamo razumeti," je zatrdil šef poslancev Svobode.

Poslanska skupina SDS je namreč DZ minuli teden obvestila o menjavah svojih članov v delovnih telesih DZ. Logarju, Irgl in Kalohu odvzemajo članstvo po tistem, ko niso podpisali izjave o zvestobi stranki do konca mandata. V začetku tega tedna pa so predlagali tudi kandidatne, ki jih bodo nadomestili na njihovih predsedniških in podpredsedniških funkcijah. Za predsednika komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti predlagajo Jožeta Tanka, za podpredsednika odbora DZ za zunanjo politiko Andreja Kosija in za podpredsednika odbora DZ za pravosodje Jožefa Lenarta.

STA