Cepljenje proti gripi bo tudi letos brezplačno za vse osebe z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, ki se bodo želele cepiti. Cepivo proti gripi bo v Slovenjo predvidoma dostavljeno sredi septembra, tako da se bo cepljenje z oktobrom zagotovo lahko začelo, so STA sporočili z ministrstva za zdravje.

Naročili manj cepiva kot lani

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za STA pojasnili, da je Slovenija za letošnjo jesensko-zimsko sezono respiratornih obolenj naročila 250.000 odmerkov cepiva proti gripi. To je manj kot lani, ko so naročili 360.000 odmerkov cepiva.

Nacionalna koordinatorica cepljenja Marta Grgič Vitek z NIJZ je na petkovi novinarski konferenci o spremenjenih cepivih proti covidu-19 dejala, da pričakuje, da bo cepljenje proti gripi tako kot lani tudi letos mogoče opraviti sočasno s cepljenjem proti covidu-19.

Komu priporočajo cepljenje?

Na NIJZ cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Je pa cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni, to so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam in njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter drugim delavcem v nujnih službah.

Znaki bolezni so bolečine v mišicah in sklepih

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo. Pri teh skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.