Poslanci so obravnavali vladni predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Vse poslanske skupine so napovedale, da ga bodo podprle. Predlog prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice. Poslanci bodo o predlogu glasovali v četrtek.

Zaščita za otroke in mladostnike

Državna sekretarka Eva Vodnik z ministrstva za zdravje je v dopolnilni obrazložitvi predloga novele zakona na seji DZ dejala, da predlog v nacionalno zakonodajo prenaša evropsko direktivo, ki se nanaša na ogrevane tobačne izdelke. Uvajajo tudi druge spremembe na nacionalni ravni, ki se nanašajo na hitro rastoči in spreminjajoči se trg elektronskih cigaret in drugih nikotinskih izdelkov. "S predlaganimi ukrepi bomo zaščitili vse, predvsem pa otroke in mladostnike pred navidez privlačnimi, a zdravju škodljivimi izdelki," je poudarila Eva Vodnik.

Dejala je, da večina mladostnikov začne uporabljati elektronske cigarete prav zaradi privlačnih arom. Vse več raziskav po njenih navedbah kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete poveča tveganje, da bodo začeli kaditi tudi običajne cigarete. Uporaba elektronskih cigaret je povezana z zvišanjem tveganja za bolezni srca in ožilja, bolezni dihal in rakavimi obolenji, je dejala.

Poslanka SD Bojana Muršič je v predstavitvi stališč poslanskih skupin dejala, da bodo predlog novele zakona soglasno podprli. Dejala je, da je bistveni cilj novele zavarovati otroke in mladostnike, katerih zdravje je ogroženo tudi zaradi tobaka. Menijo, da bi za zmanjševanje odvisnosti od tobaka resneje poseči po preventivnih programih, pa tudi programih pomoči na področju psiholoških stisk, ki so pomembni faktor pri zmanjševanju kajenja.

Dostopnost tobačnih izdelkov velik problem

Poslanka Levice Tatjana Greif je dejala, da predlog zakona zelo podpirajo. Meni, da je dober z vidika javnega zdravja kot tudi z vidika boja proti tobačnim multinacionalkam. "Kar je v pijačah sladkor, so v tobačnih izdelkih arome," je dejala. Meni še, da je treba premisliti o dodatnih ukrepih na tem področju, zlasti denimo prepoved elektronskih cigaret za enkratno uporabo.

Polanec Svobode Rastislav Vrečko je dejal, da poslanci kot predstavniki ljudstva s predlogom izpolnjujejo svojo moralno dolžnost, saj sprejemajo ukrepe za javno zdravje, predvsem otrok in mladostnikov. "Široka dostopnost tobačnih izdelkov, do katerih mladi dostopajo skoraj brez ovir, je velika težava," meni.

Poslanka SDS Karmen Furman je dejala, da predlog zakona pomeni korak k bolj ustrezni zakonodaji in temu, da bodo elektronske cigarete manj privlačne za mlade. Predlog zakona bodo podprli, saj podpirajo ukrepe, ki vodijo v boljše zdravje državljanov. Sama zakonska prepoved za dosego cilja, torej zmanjšanja kajenja, pa po mnenju stranke ne bo dovolj. Menijo, da je treba izvajati več preventivnih ukrepov za osveščanje o škodljivosti kajenja.

Poslanka NSi Iva Dimic je dejala, da bodo predlog novele zakona podprli. Poudarila je, da uporaba elektronskih cigaret med mladimi zviša tveganje za kajenje cigaret. Ključni razlog za sprejem predloga je ravno porast uporabe elektronskih cigaret. "Nekateri starši se zanašajo, da so arome manj škodljive od cigaret, za kar pa ni dokazov," je dejala Iva Dimic.

STA