Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec se je v Bruselj, kjer se bo v torek udeležil zasedanja ministrov članic EU, pristojnih za enakost, še s tremi sodelavci odpravil z vlakom. S tem bo ustvaril manj emisij CO2, a bo za pot porabil 16 ur, cena karte pa ga bo stala toliko kot letalska.

Tudi sprevodnik je bil presenečen

Kot je na družbenih omrežjih pod naslovom Z letal na vlake! zapisal Mesec, mu je bilo že ob nakupu karte jasno, zakaj se drugi ministri ne odločajo za pot v Bruselj z vlakom. Karta je namreč enako draga kot letalska, zanjo je treba odšteti približno 300 evrov, pot pa namesto ure in pol traja 16 ur, pri čemer je treba trikrat prestopati.

"Celo avstrijski sprevodnik nas je vprašal 'bist du sicher?', ko je prebral na karti, kam gremo. Za primerjavo: iz Pekinga v Šanghaj je primerljiva razdalja, ki jo kitajski vlaki opravijo v štirih urah in pol," je zapisal Mesec, njegov zapis pa so v sporočilu povzeli tudi v stranki Levica.

Prihranili skoraj pol tone emisij

Kljub ceni in dolgotrajni poti pa ima pot z vlakom po Meščevih besedah bistveno prednost: "Z letalom bi vsak od nas ustvaril 135 kilogramov emisij CO2, z vlakom jih bomo desetkrat manj. Potujemo štirje, kar pomeni, da smo prihranili skoraj pol tone emisij."

Mesec je ob tem še opozoril, da bi za približevanje podnebnim ciljem v razvitih državah morali izpuste zmanjšati s približno 10 ton na prebivalca letno na od dve do tri tone, do leta 2050 pa doseči ogljično nevtralnost.

"Če bi se več funkcionarjev moralo voziti do Bruslja po tirih namesto po zraku, potem bi že zdavnaj imeli hitre vlake."

Z letali to ne bo mogoče, poudarja Mesec, ki vse funkcionarje pozive, da znotraj EU potujejo z vlaki. "Če bi se več funkcionarjev moralo voziti do Bruslja po tirih namesto po zraku, potem bi že zdavnaj imeli hitre vlake," je dodal minister, ki verjame, da lahko potovanje z vlaki postane bistveno cenejše in hitrejše.

Ministri EU, pristojni za enakost, bodo sicer na torkovem zasedanju govorili o zastopanosti žensk v procesih odločanja in na vodilnih položajih. Na dnevnem redu imajo še potrjevanje sklepov o ekonomskem opolnomočenju in finančni neodvisnosti žensk. Razpravljali bodo še o pristopu EU k istanbulski konvenciji, poroča STA.