Vlada je ta teden obravnavala predloge sprememb več zakonov s področja davkov, ki med drugim predvidevajo spremembe tudi pri izdajanju računov. Z novelo zakona o potrjevanju davčnih računov bo predvidoma ponovno obvezno izdajanje računov v papirni ali elektronski obliki.

V veljavo še letos

Ministrstvo predlaga, da bodo morali kupci račun zadržati do izhoda iz poslovnega prostora, neizdaja ali neprevzem računa pa bo prekršek z zagroženo globo v višini 40 evrov. “Poenostavitve na tem področju so potrebne, a se je za ta sistem (ko se račun v papirni obliki izda le na izrecno zahtevo kupca) izkazalo, da preveč odpira možnosti sivi ekonomiji,” je dejal minister.

Izročanje računov v papirni obliki je postalo neobvezno in le na zahtevo kupcev z novelo zakona o davku na dodano vrednost, ki je stopila v uporabo 22. januarja tega leta. Večjih razlik za potrošnike kljub temu ni bilo, saj so trgovci in gostinci račune vseeno natisnili. 

Za potrošnike bodo računi po novem v tiskani ali elektronski obliki. Finančni minister Klemen Boštjančič je sicer jasno poudaril, naj se, kjer in ko je to mogoče, računi izdajajo v digitalni obliki.

Spremembe naj bi začele veljati še letos.