Slovenija bi ob odstopu od pogodbe o nakupu 45 nemških bojnih vozil boxer morala plačati okoli 70 milijonov evrov pogodbenih stroškov, je poročal portal Necenzurirano. Obrambno ministrstvo je za STA odgovorilo, da stroškov odstopa od pogodbe še ne morejo podati, poslanec Levice Miha Kordiš pa že poziva vlado, naj od nakupa odstopi.

Odstop je cenejši

Ministrstvo za obrambo je na poizvedbe STA, ali navedbe portala Necenzurirano držijo, odgovorilo, da se bo glede stroškov morebitnega odstopa od pogodbe potrebno dogovoriti “tako z državami članicami programa Boxer kot s pogodbenim partnerjem ARTEC”. Zato v tem trenutku višine stroškov morebitnega odstopa od pogodbe ni mogoče podati, so zapisali.

Notranjerevizijski pregled postopkov in pogodbe o nakupu boxerjev ministrstvo še ni zaključilo, zato podrobnosti o poslu še ne morejo komentirati, so še odgovorili.

Ministrstvo bi ob odstopu od pogodbe moralo plačati še 25 milijonov evrov drugih posrednih stroškov, med njimi t. i. vstopne stroške, operativne stroške, administrativne stroške in stroške povezane z zahtevami za prilagoditve vozil specifičnim zahtevam Slovenske vojske (SV). Dodaten milijon evrov predstavlja strošek za prototipno vozilo, ki bi ga SV prevzela prihodnje leto. Skupno naj bi torej strošek za odstop od nakupa boxerjev znašal skoraj 100 milijonov evrov, piše portal.

Poslanec Levice Miha Kordiš je ob robu včerajšnje seje DZ ocenil, da bo odstop od pogodbe pri plačilu približno 70 milijonov evrov pogodbenih penalov bistveno cenejši kot dejanski nakup oklepnikov, ki da so samo strošek in povsem neuporabni. Z odstopom privarčujemo okoli 300 milijonov, ki jih lahko namenimo za družbene potrebe, “zato pričakujemo od vlade, da bo nakup oklepnikov tudi odpovedala,” je dejal.

Sedemdeset milijonov evrov je denar, s katerim bi država lahko pokrila tri četrtine stroška izgradnje nove infekcijske klinike UKC Ljubljana, kakšnih deset domov starejših občanov, ali pa nekaj deset javnih neprofitnih stanovanj, so navedli v Levici.

Ob tem so kritični do nekdanjega obrambnega ministra Mateja Tonina, ki se je tik pred volitvami odločil skleniti čim več pogodb o nakupu orožja, kar da mu je omogočila bivša koalicija okoli stranke SDS.

Po pisanju portala je bila sporna tudi Toninova odločitev, da bo SV namesto ene od dveh bataljonskih bojnih skupin zgradila srednji izvidniški bataljon. Tonin je to lani jeseni sporočil na zasedanju ministrov zveze Nato. Kljub zeleni luči zveze Nato pa bataljona te vrste ne omenja noben strateški dokument SV, izpostavljajo na portalu.

STA