Vlada Republike Slovenije bo predvidoma jutri pričela s postopki za priznanje Palestine kot neodvisne države. O tej nameri je bila slovenska javnost obveščena že, ko je predsednik vlade dr. Robert Golob s kolegi premierji Španije, Irske in Malte v Bruslju ob robu marčevskega Evropskega sveta podpisal izjavo o priznanju Palestine takrat, ko bo priznanje prineslo pozitivne učinke za razmere v Gazi in ko bo trenutek najbolj primeren, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Vlada zato pripravlja predlog o začetku postopka priznanja Palestine na način, da bo priznanje prispevalo k doseganju dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev. Grozote v Gazi se morajo končati. Zato je potrebna takojšnja prekinitev izraelskih napadov na Gazo ter iskanje rešitev za pogajalsko mizo.

Vlada Republike Slovenije ostaja v stiku s podobno mislečimi državami, vendar pa je odločitev o načinu in času priznanja suverena odločitev posamične države, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Vlada bo morala najprej sprejeti odločitev o priznanju Palestine, nato morata akt o priznanju potrditi parlamentarni odbor za zunanjo politiko in državni zbor.