Dr. Shefali Tsabary, klinična psihologinja, svetovno znana strokovnjakinja za starševstvo in avtorica knjižnih uspešnic New York Timesa je v Ljubljani predstavila svoj nov koncept ozaveščenega starševstva. Predstavitev je moderirala Jelena Djoković v sklopu Fundacije Novaka Djokovića. Na njeno povabilo je dr. Tsabaryjeva prvič obiskala Evropo.

Kaj je največja napaka, ki jo starši počnejo?

Dr. Shefali Tsabary je razkrila, da je razlog za njeno kariero v svetovanju o starševstvu v tem, da je bila na začetku slaba mama. “Nisem si predstavljala, da bom tako slaba mama,” je povedala in dodala, da preden postaneš starš misliš, da veš vse. “Vendar vas opozarjam, nimate pojma,” je pripomnila, navaja Žurnal24.

Dr. Shefali je napisala štiri knjige, od teh so kar tri uspešnice New York Timesa. Knjižni uspešnici na temo ozaveščenega starševstva, Ozaveščeni starši ter Prebujena družina, sta prevedeni tudi v slovenski jezik

Največja napaka, ki jo starši počnejo, je to, da svojemu otroku pripisujejo vloge, ki jih mora izpolniti in to preden se rodijo, je opozorila Shefali. “Še preden ima otrok ime, mu damo nalogo, kaj mora biti in kaj mora postati,” je dejala in pripomnila, da kot starši ne bomo zadovoljni, če potem teh nalog, ki smo mu jih pripisali, ne izpolni. Naslednja velika težava je po mnenju strokovnjakinje za starševstvo to, da mama gradi svojo lastno identiteto na podlagi otroka. Popolnoma se izgubi v otroku in naenkrat prične živeti življenje skozi otroka. Nato pa še otroku očita, da se je zanj odrekla svojemu življenju.

“Otroci živijo, da hranijo naš ego”

Shefali meni, da je pri tem največji krivec naš ego, ki nas prepriča, da postanemo starši, saj se hočemo pokazati svetu. Naš ego bi naj potem rastel vsakič, ko nas otrok posluša. “Otroci živijo, da hranijo naš ego,” je dejala in razložila, da zato starši znorijo, ko otrok ne uboga, saj je prizadet njihov ego, še navaja omenjen portal.

Na nas je, da se vprašamo, zakaj hočemo, da otrok postane zdravnik, zakaj hočemo, da je bogat. Vedno si želimo, da naš otrok postane to, kar mi sami nismo uspeli postati. Kot zavestni starši moramo sami prekiniti ta škodljivi krog in v ospredje postaviti nas in otrokovo počutje.

Po njenih besedah je ključ do uspešnega starševstva to, da postanemo zavestni starši. To pomeni, da se moramo zavedati, ko se obnašamo iracionalno in noro. Prepoznati moramo, kdaj nam naš ego veleva in kdaj imamo v mislih najboljše namere za otroka.

Kaj moramo storiti, da postanemo ozaveščeni starši?

Toda kot je poudarila, je potrebnega veliko dela, če hočemo postati zavestni starši. Težko in naporno je, saj se moramo zavedati svoje notranjosti. “Sami sebe moramo izzvati in si reči, da bomo drugače živeli življenje,” je dejala Shefali. Ob tem je poudarila, da se moramo povezati sami s seboj, saj se bomo samo tako uspešno povezali z otrokom.

Kaj pa moramo storiti, da to dosežemo? Strokovnjakinja za starševstvo je predlagala meditacijo – da 20 minut sedimo v tihi sobi, kjer lahko slišimo samo lastne misli. Prav tako je predlagala pisanje dnevnika, kamor zapišemo vse svoje dobre in slabe misli, ki jih nato lahko uporabimo za lastno refleksijo, poroča Žurnal24.