Marsikoga živcirajo zamaški, ki so pritrjeni na plastenke. Začeli so se pojavljati lani poleti, kmalu pa bodo ti tudi uradno postali norma. Julija 2024 bo namreč začela veljati evropska direktiva, po kateri bodo plastenke in tetrapaki do prostornine treh litrov morali imeti pritrjene pokrovčke, ki se jih ne bo dalo odstraniti med pitjem. 

V Sloveniji so se proizvajalci v večini že prilagodili, če ste še sedaj 'uživali' v kakšnih plastenkah in tetrapakih, ki spremembe še niso uvedli, pa se bo tudi to kmalu spremenilo.

Gre za ukrep EU, s katerim želijo zmanjšati onesnaženje s plastiko. Ljudje prepogosto zamašek odvržemo kot ločen odpadek, ki vse prevečkrat konča v naravi. Na tak način nas želijo pripraviti do tega, da recikliramo celotno plastenko. 

Direktiva je del širše strategije EU za ravnanje s plastiko. Sprejeli so jo leta 2018, dotika pa se ravnanja z izdelki iz plastike za enkratno uporabo, kamor poleg plastičnega pribora, kozarcev in slamic spadajo tudi plastenke in tetrapaki ter zamaški na njih. Kmalu bo tako prepovedana tudi plastična embalaža za sadje, zelenjavo, toaletne potrebščine v hotelih ...

Če ste nezadovoljni s spremembo, niste edini. Ljudje po celotni Evropski Uniji se pritožujejo zaradi spremembe, mnogo odzivov so delili tudi na družbenih omrežjih.