Sindikat poštnih delavcev bo 3. junija začel stavko, so danes sporočili iz sindikata in pojasnili, da je razlog "ignoranca poslovodstva, ki ne pristane niti na najmanjše zahteve za izboljšanje delovnih pogojev". Obenem so zapisali, da je Pošta Slovenije zaradi nepravilnosti ob volitvah ostala brez sveta delavcev.

Poslovodstvo ni izpolnilo niti najmanjših zahtev sindikata

Svet Sindikata poštnih delavcev je v napovedi stavke zapisal, da poslovodstvo ni izpolnilo niti najmanjših zahtev sindikata niti zavez, ki so bile dane pisno, s konkretiziranimi roki. "Tako naše zahteve glede sistemizacije, delovne uspešnosti, neustrezne politike zaposlovanja ostajajo neizpolnjene, naši sodelavci pa nas še vedno zapuščajo," so opozorili v sporočilu.

Poslovodstvo je po navedbah sindikata, ki ima 1250 članov, prevzelo metode zavlačevanja, igranja igric z obema sindikatoma, sklepanja zavezništev, uslug, protiuslug, skrivanja za poslovnimi skrivnostmi in podobno. "Od tega delavci nimamo nič, upravičeno pa se lahko bojimo vzpona s.p.-jev in drugih prekarnih oblik dela," so poudarili.

Kot so še zapisali v sindikatu, so na Pošti Slovenije ostali brez sveta delavcev, v katerega so zaposleni izvolili veliko večino svojih predstavnikov. "Dva predstavnika Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije sta namreč vložila tožbo zoper volilno komisijo zaradi domnevnih nepravilnosti ob izvedbi volitev. Sodišče je odločilo, da volitve razveljavi," so zapisali v Sindikatu poštnih delavcev in dodali, da upajo na čimprejšnji razpis novih volitev.

Predstavnik zaposlenih odstopil, ker je organ nadzora odpovedal

Predstavnik zaposlenih Saša Gržinić je obenem odstopil z mesta člana nadzornega sveta. "Odstopam zato, ker menim, da je prišel čas za ulico. Odstopam, ker je organ nadzora odpovedal," je utemeljil potezo. Kot je zapisal, ne more več sodelovati na sejah nadzornega sveta, kjer mu dajo jasno vedeti, da je nezaželena oseba. "Nadzorni svet je svojo nalogo nadzora uprave opravljal vse do menjave na vrhu Pošte Slovenije, od takrat pa se na sejah daje občutek, da bi najraje tej upravi samo še ploskali," je zapisal.

Konec lanskega leta je bilo v Pošti Slovenije zaposlenih okoli 5600 ljudi, v Skupini Pošta Slovenije pa 7800, je razvidno s spletne strani Pošte. Poleg Sindikata poštnih delavcev je v Pošti aktiven Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije.

Pobuda sveta delavcev, da nadzorni svet razmisli o nezaupnici upravi in se izjasni o prihodnosti Pošte Slovenije je, kot je dodal, ostala v elektronskem nabiralniku predsednice nadzornega sveta. "Vse to v času, ko se s spremembo strategije upravljanja državnih naložb odpirajo vrata k privatizaciji Pošte Slovenije. Mimogrede, nadzorni svet tudi tega sploh ni obravnaval," je še zapisal Gržinić. Delavci bodo, kot so izpostavili, "vstali v predvolilnem obdobju, ko bi morali nositi volilni reklamni material za tiste, ki razmišljajo o tem, da bi nas prodali".

Stavko podpira tudi drugi reprezentativni sindikat na Pošti Slovenije

Napovedano stavko Sindikata poštnih delavcev podpira tudi drugi reprezentativni sindikat na Pošti Slovenije, Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ). Kot so zapisali, delijo težave in stališče glede nespametnih odločitev poslovodstva. Prihodnji teden se bodo za obstanek enotne Pošte zavzeli s protestnim shodom v Mariboru.

"V SDPZ imamo vse od nastopa poslovodstva Pošte Slovenije velikanske težave z ravnijo socialnega dialoga. Kljub temu, da smo reprezentativni sindikat in podpisnik podjetniške in panožne kolektivne pogodbe, gradiva dobivamo prepozno, pomanjkljivo ali pa sploh ne, sestankov se poslovodstvo ne udeležuje, strokovni sodelavci, ki so poznali vsebino in organizacijo dela na pošti, so množično že zapustili Pošto, naših objav na oglasnih deskah se ne dovoljuje ..." so v današnjem sporočilu težave nanizali v sindikatu.

Kot so opozorili, na svoje zahtevke po poplačilu nekaterih obveznosti do zaposlenih ne dobijo niti odgovora, zato skupaj s svojimi člani vlagajo številne tožbe za poplačilo, "ki jih bo Pošta Slovenije nedvomno izgubila". S tem nastaja tudi poslovna škoda, so izpostavili v SDPZ.

Največja nevarnost, ki preti zaposlenim in samemu obstoju Pošte Slovenije, pa je po oceni sindikata letos sprejeta strategija delodajalca, ki jo je potrdil tudi SDH. "Strategija delodajalca je bila sindikatom predstavljena kot poslovna skrivnost, zaradi česar smo sindikati ovirani pri komunikaciji o obsegu škode, za katero predvidevamo, da bo nastala kot posledica izvajanja strategije," so izpostavili.

Protestni shod na Glavnem trgu

Poslovodstvo Pošte so pozvali, naj nemudoma ustavi aktivnosti, povezane s spremenjeno strategijo Pošte, ob tem pa so izrazili pripravljenost na stopnjevanje sindikalnih pritiskov. Na težave so že opozorili z udeležbo na protestu 1. maja na Kongresnem trgu v Ljubljani, za 14. maj pa načrtujejo tudi protestni shod na Glavnem trgu v Mariboru, poroča STA.

Odziv Pošte Slovenije: Plače so se zvišale

Poslovodstvo Pošte Slovenije medtem ocenjuje, da ni utemeljenih razlogov za napoved stavke Sindikata poštnih delavcev, prav tako meni, da so navedbe Sindikata poštnih delavcev in Sindikata delavcev prometa in zvez neutemeljene.  V družbi se kontinuirano vodi aktiven socialni dialog, obravnavajo se vse teme, povezane z delovanjem podjetja in vključenostjo vseh zaposlenih, pri čemer si delodajalec prizadeva za usklajene odločitve z vsemi socialnimi partnerji v dobro in korist vseh zaposlenih. Poslovodstvo se tudi ves čas odziva na pobude socialnih partnerjev. Poleg tega Pošta Slovenije aktivno išče in zaposluje osebe v prometu in na področju dostave ter si aktivno prizadeva še izboljšati pogoje dela za zaposlene, so sporočili iz poslovodstva.

Povišanje plač in usklajevanje z inflacijo sta določena v podjetniški kolektivni pogodbi, ki jo poslovodstvo spoštuje. Vsem zaposlenim so se tako s 1. januarjem letos osnovne plače povišale za 3 odstotke. Še za dodatne 3 odstotke so se v skladu z dogovorom zaposlenim osnovne plače povišale 1. marca. Ob tem je bil 24. aprila tudi izplačan najvišji regres v Pošti Slovenije doslej, in sicer v višini 2.000 evrov na zaposlenega. Od leta 2020 do 2024 so se osnovne bruto plače pismonoš dvignile za 38,5 %. Pošta Slovenije preko strategije zaposlovanja že dlje časa aktivno išče in zaposluje nove sodelavce v prometu, predvsem na področju dostave. Prosta delovna mesta objavlja na zaposlitvenih portalih, na spletni strani Pošta Slovenije | Zaposlitve (posta.si), na socialnih omrežjih in na straneh Zavoda za zaposlovanje RS, so še navedli.

Poslovodstvo napoveduje konstruktivni dialog glede sindikalnih aktivnosti 

Pošta Slovenije se tako kot drugi evropski poštni operaterji sooča s pospešeno digitalizacijo, ki vpliva na upad pisemskih pošiljk in predstavlja pritisk na stroškovno učinkovitost. Praktično vse države se srečujejo s trendom neustavljivega padanja klasične pisne korespondence in porastom paketnih oz. blagovnih pošiljk. Tako številni poštni operaterji prilagajajo poslovanje z uvedbo novih poslovnih modelov, optimizirajo dostavne in maloprodajne mreže, višajo stopnjo avtomatizacije in digitalizacije procesov, izboljšujejo uporabniško izkušnjo, diverzificirajo storitvene portfelje, iščejo nove vire prihodkov, bodisi z uvajanjem novih storitev z višjo dodano vrednostjo, strateškimi partnerstvi, akvizicijami ali širitvijo na tuje trge ter si prizadevajo za prilagoditve poštne zakonodaje, da bi le-ta bolje odražala spremenjene potrebe uporabnikov, so še pojasnili v podjetju.

Na koncu sporočila za javnost so še dodali, da bi bo poslovodstvo še naprej prizadevalo za nadaljevanje konstruktivnega socialnega dialoga, ki je ključen za dobro delovanje družbe in medsebojno uspešno razumevanje. Obenem si v največji možni meri prizadevajo izpolniti pričakovanja sindikatov in tudi sprejemajo ukrepe v tej smeri. Tudi v prihodnje se bodo nadaljevale aktivnosti za izboljšanje pogojev dela in materialnega položaja vseh zaposlenih ter ohranjanje socialne varnosti v podjetju. Poslovodstvo bo z reprezentativnima sindikatoma v družbi tudi v naslednjih dneh nadaljevalo konstruktivni dialog glede napovedanih sindikalnih aktivnosti.