Kaj nas čaka naslednji teden na bencinskih črpalkah? Cena nafte je na trimesečnem vrhu, vendar se zdi, da bo ključno vlogo pri oblikovanju reguliranih cen goriv, vsaj dizla, tokrat imela vlada, poročajo Finance.

Glede na zadnje gibanje cen na mednarodnih trgih in obnašanje vlade na portalu računajo, da sta za torek možnosti dve: cene bodo v torek ostale nespremenjene ali pa bodo za spoznanje višje.

Neznanko pri analizi pričakovane spremembe reguliranih cen, ki jo pripravlja časnik, tokrat predstavlja višina marž trgovcev. Vlada je maržo decembra znižala za 0,03 evra, pred mesecem pa zvišala za 0,01 evra. Ta marža je zdaj 0,02 evra nižja kot pred decembrskim ukrepom, s katerim je vlada skušala ublažiti inflacijo. Toda trenutno veljavna marža poteče v ponedeljek.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki upošteva gibanje cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečaja ameriškega dolarja v primerjavi z evrom. Trgovci sami določajo cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah.