Za Matjažem Nemcem (SD/S&D) listo nadaljuje nekdanja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš, na tretjem mestu pa minister za kohezijo Jevšek. Četrta na listi je nekdanja mladinska delegatka pri OZN, sicer pa predstavnica Mladega foruma Lucija Karnelutti, sledijo državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, podžupanja Velenja Aleksandra Vasiljević, član predsedstva SD Primož Brvar ter mednarodna sekretarka stranke in svetovalka ministrice za zunanje zadeve Neva Grašič. Ministrici Tanja Fajon in Andreja Katič se v tekmo za evropski parlament ne bosta podali.

Listo zaključuje Milan Brglez (SD/S&D). Prvak SD Matjaž Han je ob predstavitvi dejal, da je to ekipa, na katero so lahko ponosni in dodal, da "ta lista ni obremenjena s posameznimi interesi, ampak s socialdemokratskimi vrednotami". Ob tem je volivce povabil k udeležbi na volitvah.

Potrdili tudi program

Delegati so poleg liste potrdili tudi program stranke za evropske volitve. V štirih sklopih programskih izhodišč poudarjajo ukrepe za solidarno, zeleno, inovativno in varno Evropo. Prepričani so, da bo Evropa samo z močno skupno politiko omogočila tudi močno Slovenijo, saj obstajajo številni izzivi, ki jih ta ne more rešiti sama. Prepričani so, da Evropa potrebuje odločen, solidaren odziv na draginjo ter skrb za socialno najranljivejše.

 

Zavzemajo se za socialno pravičen zeleni dogovor, ob čemer izpostavljajo odpravo energetske revščine, vlaganje v obnovljive vire in dosego dogovora o uporabi jedrske energije. Zavzemajo se za vlaganje v raziskave, inovacije in nove tehnologije za razvoj gospodarstva. Tudi varnost je med prioritetami SD, menijo namreč, da je treba poskrbeti za varne ulice in trge ter mirno reševanje sporov. "Čas je za močno in ne razdeljeno in ustrahovano Evropo", je dejal Nemec.

STA