Po navedbah NIJZ v Slovenijo v tem tednu prihaja dobrih 70.000 odmerkov prilagojenih cepiv proti covidu-19 proizvajalca Moderna in nekaj več kot 300.000 odmerkov prilagojenih cepiv proizvajalca Pfizer.

Prve odmerke cepiv bodo izvajalcem cepljenja predvidoma dostavili v prihodnjem tednu. Proizvajalci morajo ob dobavi in pred nadaljnjo distribucijo cepiv namreč predložiti tudi vso ustrezno in pravilno dokumentacijo, so pojasnili na NIJZ.

V veljavi sicer za zdaj ostajajo obstoječa priporočila za cepljenje proti covidu-19 posvetovalne skupina za cepljenje pri NIJZ. Ta cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 posebej priporoča ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in starejšim od 80 let, priporoča pa vsem starejšim od 60 let. Na lastno željo se lahko z drugim poživitvenim odmerkom cepijo tudi vsi posamezniki, starejši od 18 let.

Na NIJZ sicer osnovno cepljenje proti covidu-19 priporočajo prav vsem, ki se lahko cepijo.

Prilagojeni cepivi podjetij Moderne in Pfizer je prejšnji petek odobrila Evropska komisija, potem ko jih je pred tem odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema). Ta je avgusta sporočila, da namerava jeseni odobriti tudi cepivo podjetja Pfizer, ki je prilagojeno za zaščito pred podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron. Gre za različici, ki sta trenutno prevladujoči v Sloveniji in številnih državah EU.

Trenutno sicer Slovenija razpolaga s skoraj 1.400.000 odmerki cepiv, ki pa so prilagojena na starejše različice. Večini odmerkov bo sicer rok uporabe potekel v letošnjem in naslednjem letu.