Danes bo oblačno in deževno z nalivi. Predvsem na Primorskem bodo vmes tudi nevihte, nekatere lahko močnejše. Trenutno so opozorila pred poplavami in nevihtami izdane. “Težišče padavin bo bolj v zahodni in južni polovici države, a severovzhodu tokrat kaže, da bo bolj mirno,” je za maribor24.si pojasnil dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje.

Mogoče so nevihte in večji nalivi

Trenutna vremenska slika kaže, da se bodo nevihte sicer razbesnele predvsem na jugu Slovenije, v smeri Štajerske pa že slabijo in kot kaže, bo tako tudi še naprej. “Deževje bo tudi na Štajerskem vztrajalo, a proti večeru slabelo. Padavine bodo tudi še jutri. Na severovzhodu za zdaj ne pričakujemo kakih večjih težav zaradi padavin, v osrednji Sloveniji in na zahodu pa bo še precej dežja in nalivov.

Zaradi ohladitev toče ni pričakovati: “Lahko se sicer zgodi, da bo tudi na severu kje zagrmelo, se pa dež predvsem umirja.”

Arso je medtem izdal rdeči alarm zavoljo obilnega deževja v osrednji Sloveniji ter v južnem delu, kjer se padavine še ne bodo umirile in je pričakovati tudi mnogo intervencij zaradi zalivanja kleti in podobno. Na omenjenem mestu obstaja tudi nevarnost udara strel, pustošil bo še hud veter.

Poletje se poslavlja

Če smo še pred dnevi upali, da poletje vsaj še malo ostane v naših krajih, je zdaj jasno, da se v teh dneh poslavlja. Ohladitve bodo vztrajale tudi ves prihodnji teden: “Za enkrat kaže na zelo izrazito ohladitev. Temperature bodo sveže, v nedeljo zjutraj celo samo okrog 5 stopinj. V Slovenj Gradcu morda celo manj, tam okrog 3 stopinje.”

Kljub temu, da je v nedeljo čez dan pričakovati sončno vreme, se temperature predvidoma ne bodo dvignile nad 20 stopinj. Tudi prihodnji teden se bodo najvišje dnevne temperature gibale med 17-20 stopinj.

Če ste ta konec tedna načrtovali izlet v gore, bo treba še enkrat presoditi o svojih sposobnostih. Nad 1600 metrov je že ta konec tedna pričakovati sneg, izključene pa niso niti nevihte. “Količine snega za zdaj ne bodo preveč velike, lahko pa zapade nekaj centimetrov snega. V gorah bo zimsko, poleg snega pa je pričakovati tudi temperature pod ležiščem. Temperature bodo okoli -3 stopinje in lahko povem, da se v gore vrača zima.”

Temperature v nižinah blizu oktobrskih povprečij

Po besedah dežurnega prognostika bodo temperature pri nas v prihodnjih dneh bolj oktobrske kot septembrske. “Temperature bodo prihodnji teden blizu oktobrskega povprečja, tako da se bo verjetno pričela tudi kurilna sezona,” predvideva prognostik.