Kot poroča portal N1 je 19. marca ena od gostij priljubljene novomeške restavracije Fink&Situla, ki je restavracijo obiskala med pomladnim Tednom restavracij, Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prijavila svojo slutnjo, da se je zastrupila s hrano. A ni bila edina, tudi drugi gostje so zaradi trebušnih težav kmalu začeli klicati restavracijo. Uprava se je skupaj z NIJZ odpravila na teren. 

Kot piše omenjeni portal, sta obe instituciji posumili, da sta vir okužbe račje prsi, ki so jih v restavraciji pripravljali na način “sous vide” in tatarski biftek, obe jedi sta bile na meniju med tednom restavracij.

Analiza pokazala prisotnost bakterij, kuhinja do nadaljnjega zaprta

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je med nadzorom odvzel vzorce obeh živil in jajc ter opravil analizo, ki je pokazala, da so bile v račjih prsih prisotne kar štiri bakterije, med drugimi tudi salmonella enteritidis. V tatarskem biftku so prav tako odkrili več bakterij, in sicer salmonelo, e.coli in clostridium perfringens. Analiza je pokazala še slabo higiensko stanje delovnih površin in pribora.
S hrano se je po podatkih NIJZ zastrupilo 19 gostov restavracije, uprava za varno hrano pa je dan po opravljenem nadzoru Fink&Situli prepovedala izvajanje dejavnosti, dokler se stanje ne uredi.

Nekaj dni kasneje, natančneje 3. aprila, so inšpektorji uprave znova obiskali restavracijo. Ker lastnik ni odpravil nepravilnosti, so kuhinjo in prostore restavracije do nadaljnjega zaprli, še navaja N1.

V restavraciji so za portal povedali, da so takoj, ko so izvedeli za trebušne težave gostov, ukrepali in živila zavrgli. Ker je kuhinja tako do nadaljnjega zaprta, zdaj lahko gostom ponudijo zgolj pijačo. “Ploščice je treba zamenjati, omet odpada, v kuhinji je vlaga. Ampak to mora urediti lastnik objekta, mi smo samo najemniki,” so pojasnili za portal. Direktor Zavod Situla Franci Judež je mediju nato pojasnil, da sami kot lastnik za nepravilnosti niso mogli vedeti, saj v kuhinjski obrat ne vstopajo. Po njegovih besedah zdaj v zavodu čakajo informacije najemnika, kaj vse je treba urediti in popraviti, še navaja N1.