Direktorica centra za starejše v Notranjih Goricah cepljene poziva k previdnosti, v njihovem centru je v četrtem valu zbolelo deset polno cepljenih starostnikov in le en, ki cepiva ni prejel. NIJZ se spreneveda, ko cepljenih ne napoti v karanteno ob rizičnih stikih, je prepričana.

fotografija je simbolična

Ana Perič je v intervjuju za revijo Zarja izpostavila, da v četrtem valu zbolevajo povsem cepljeni ljudje, po njenem mnenju predvsem zaradi prepričanja, da so povsem varni pred okužbo, kar nikakor ne drži.

V četrtem valu največ okužb doslej

V prvem valu v domu niso imeli okužb, v drugem jih je bilo nekaj, v tretjem spet niso zaznali nobene, odtlej pa beležijo zelo visoko precepljenost stanovalcev, je povedala Peričeva. Kljub temu, da v domu redno izobražujejo stanovalce o preventivnih ukrepih, direktorica opaža, da so ljudje zmotno prepričani, da jim po drugi prejeti dozi cepiva ni treba striktno slediti navodilom za preprečevanje širjenja okužb.

Po navedbah v intervjuju omenjene revije naj bi v četrtem valu, seveda nevede, okužbo vnesla cepljena stanovalka, prepričana da je povsem varna pred virusom, saj je prejela obe dozi cepiva. 

Po navedbah v intervjuju omenjene revije naj bi v četrtem valu, seveda nevede, okužbo vnesla cepljena stanovalka, prepričana da je povsem varna pred virusom, saj je prejela obe dozi cepiva.

Okužbe so se hitro razširile in zbolelo je deset polno cepljenih stanovalcev ter eden, ki ni prejel cepiva. Po navodilih NIJZ cepljeni ob izbruhu ne rabijo v karanteno, center pa naj se zapre do razjasnitve.

NIJZ jasnih navodil v primerih, ko zbolevajo cepljeni sicer nima, polno cepljeni posamezniki pa v izolacijo ne rabijo, tudi v primeru tveganih stikov.

Direktorica verjame, da je potrebno živeti in ne životariti a je težko tiho, ko pa vendar ljudje zmotno verjamejo, da so povsem varni.

Cepivo ne ščiti povsem pred okužbo

Izpostavila je še, da cepivo žal ne ščiti pred težjo obliko bolezni in so blagi a dosledni ukrepi edina pot, da življenje v domu poteka karseda normalno.

Ko so ocenili situacijo in dom razdelili v cone ter upoštevali ukrepe, so svojcem seveda še vedno dovolili obiske in se trudili bivanje narediti čim udobneje, situacijo pa so z nadzorom spravili v stare tire v 19 dneh. NIJZ je ob tem predlagal zaprtje centra do ocene stanja, sicer pa karantene ob tesnih stikih ne predvidevajo, saj naj bi bili cepljeni varni, kar je po besedah direktorice največja zmota.

NIJZ je ob tem predlagal zaprtje centra do ocene stanja, sicer pa karantene ob tesnih stikih ne predvidevajo, saj naj bi bili cepljeni varni, kar je po besedah direktorice največja zmota.

Peričeva je še izpostavila, da je čas, da se NIJZ neha sprenevedati in jasno izpostavi, da je kljub polni cepljenosti, v njihovi oskrbi je takih kar 98%, previdnost še kako potrebna.