Kandidati, ki se želijo na kongresu SD potegovati za vodstvena mesta, lahko še danes podajo soglasje h kandidaturi. Oči bodo uprte predvsem v kandidate za predsedniško mesto. Sedanja predsednica Tanja Fajon načrtov še ne razkriva, venar iz stranke prihajajo vse glasnejši signali, da naj bi s čela SD poslovila. Je pa soglasje podal ajdovski župan Tadej Beočanin, po informacijah STA bo to storil tudi vodja poslancev Jani Prednik. Frangež je danes sporočil, da ne namerava kandidirati za noben vodstven položaj v stranki.

Fajonova naj bi odločitev sporočila jutri

V SD, ki se aprila podaja na izredni volilni kongres, se je minuli teden iztekel rok za evidentiranje kandidatov za vodstvene funkcije v stranki, danes opolnoči pa se bo iztekel rok, do katerega lahko kandidati podajo soglasje h kandidaturi.

Da je podal soglasje h kandidaturi, je za STA doslej potrdil župan Ajdovščine Beočanin. Ta korak bo po informacijah STA danes storil tudi vodja poslancev SD Jani Prednik, ki se je doslej že večkrat spogledoval z mestom na vrhu SD. Tik pred zadnjim kongresom, oktobra 2022 se je sicer odločil, da soglasja ne bo podal. Še pred tem je na kongresu leta 2020 izzval, sicer neuspešno, a vendarle s skoraj tretjinsko podporo delegatov, aktualno predsednico stranke Fajon.

Slednja je sicer vse od najave kongresa skrivnostna o svoji odločitvi glede vnovične kandidature. "Bom komentirala, ko se vrnem iz Bruslja in bodo postopki zaključeni," je v ponedeljek navedla za STA. Po načrtih bo svojo odločitev uradno sporočila v sredini izjavi za medije. Iz stranke sicer prihaja vedno več govoric, da naj bi se Fajonova s čela SD poslovila in da na aprilskem kongresu sploh ne bo kandidirala.

Frangež se zaradi družinskih obveznosti ne bo podal v volilno tekmo

Matevž Frangež je danes sporočil, da se zaradi družinskih obveznosti v volilno tekmo ne bo podal. Kot je poudaril, se je SD znašla v težki situaciji, ko je prihodnost stranke negotova. “Če kdaj, bi zdaj moral biti čas, da stopim naprej. Ker imam vizijo in ker morda vem, kako stranko preobraziti v odprto, demokratično, vključujočo in k rezultatom osredotočeno platformo,” je izpostavil.

Dodal je, da se je vedno lahko zanesel na podporo družine – žene in treh otrok – ki pa že danes plačuje največjo ceno njegovega političnega delovanja in odsotnosti "In ta cena bi bila jutri samo še večja. Zato ne bom kandidiral za predsednika SD in tudi ne za druge izpostavljene funkcije," še je poudaril Frangež. Hkrati je potrdil, da bo do volilnega kongresa še opravljal funkcijo začasnega glavnega tajnika.

Prav tako se v boj za predsedniško mesto v stranki ne bo podal aktualni minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, so za STA potrdili na ministrstvu

Za podpredsedniška mesta več znanih kandidatov

Je pa medtem več znanih kandidatov za štiri podpredsedniška mesta v stranki. Svojo vnovično kandidaturo sta že potrdila sedanja podpredsednika, evropski poslanec Matjaž Nemec in poslanka Meira Hot, prav tako predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek. Kot kaže, bo vse prej kot enostaven del kadrovske križanke SD izbira novega glavnega tajnika, ki bo stranko prevzel v bržkone nezavidljivem položaju.

Lista evidentiranih kandidatov za vsako od vodstvenih funkcij je sicer dolga. Za mesto predsednika oz. predsednico stranke je evidentiranih 22 kandidatov, za mesto glavnega tajnika 42, za štiri podpredsedniška mesta pa 56 kandidatov, za 16 voljenih članov predsedstva 188 kandidatov, za predsednika oz. predsednico nadzornega odbora 32 kandidatov, za člane nadzornega odbora pa 64 kandidatov.

Ko bo znano, kdo je podal soglasje h kandidaturi, bo znana tudi kandidatna lista za volilni kongres, ki jo bo nato, predvidoma še v tem tednu, potrdilo tudi predsedstvo SD.

V SD se na volilni kongres podajajo po tistem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Slednja je po večtedenskem razčiščevanju odstopila z ministrske funkcije, še pred tem pa izstopila iz stranke. S funkcije je odstopil tudi glavni tajnik SD Klemen Žibert.