V Ljubljani je v petek in v soboto potekalo srečanje Evropske konfederacije pediatrov na primarni ravni. Predsednica konfederacije Laura Reali je ob robu srečanja za STA izpostavila pomen cepljenja otrok. Države EU se namreč v zadnjih letih soočajo z upadom precepljenosti otrok. Poudarila je pomen umirjene komunikacije glede cepljenja.

Precepljenost se je znižala že pred pandemijo covida-19

Reali je pojasnila, da se praktično vse države EU soočajo z upadom precepljenosti otrok. Precepljenost se je, kot je opozorila, znižala že pred pandemijo covida-19. Med pandemijo so se nato cepljenja otrok izvajala v manjši meri. Pozneje kljub trudu držav izostankov niso uspeli v celoti nadoknaditi.

Po njenih besedah sta v populaciji približno en do dva odstotka ljudi, ki popolnoma nasprotujejo cepljenju, njihovega mnenja pa ni mogoče spremeniti. Višji je delež ljudi, ki glede cepljenja oklevajo. V Italiji, od koder prihaja, je takih nekje med pet in deset odstotkov ljudi, podobno pa je tudi v drugih državah, je ocenila.

"Te ljudi se da prepričati. Če se z njimi pogovoriš, če jim bolje razložiš, bodo razumeli in se odločili za cepljenje," je poudarila. Način podajanja informacij mora biti po njenih besedah drugačen, kot je način, ki ga uporabljajo nasprotniki cepljenja. Zagovarja umirjen pristop s poudarkom na ključnih informacijah.

Ali pokažejo pediatri dovolj skrbi za dobrobit otrok?

Na vprašanje, ali ima za kolege pediatre kakšen nasvet, kako pristopati do staršev otrok, ko se z njimi pogovarjajo o cepljenju, je odgovorila, naj zdravniki pokažejo skrb za dobrobit njihovih otrok. "Če rečete, da si želite najboljše za zdravje njihovih otrok, vam bodo sledili," je poudarila. To je po njeni oceni še bolj pomembno, kot dokazi, ki dokazujejo dobrobit cepljenja.

Ob tem je opozorila, da se posledice upadanja precepljenosti med otroci že kažejo. Primeri ošpic, težke bolezni, krožijo po Evropi. Številke so višje kot pred pandemijo, je dejala.

Veliko primerov oslovskega kašlja tudi v Italiji

Število primerov oslovskega kašlja, ki je v preteklih mesecih močno poraslo na Hrvaškem, veliko primerov pa smo zabeležili tudi v Sloveniji, je po njenih informacijah v zadnjem času visoko tudi v Italiji. Slišala je za primera dveh dojenčkov, mlajših od dveh mesecev, ki potrebujeta zdravljenje na neonatalnem intenzivnem oddelku.

Na problematiko oslovskega kašlja je pred kratkim za STA opozoril tudi strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Marko Pokorn. Pri dojenčkih, starih do treh mesecev, bi lahko hospitalizacijo preprečili s cepljenjem njihovih mater v tretjem tromesečju nosečnosti, je pozval.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so do 13. marca prejeli 381 prijav primerov oslovskega kašlja. Lani v celem letu pa je bilo v Sloveniji skupaj prijavljenih 125 primerov.

STA