Incident na osnovni šoli v Veliki Dolini še zdaleč ni dobil epiloga. Potem ko je 14-letni Rom iz vasi Ponikva trikrat ali štirikrat udaril devetošolca ter ga porinil v mizo, zaradi česar so mu glavo pokrpali z več kot desetimi šivi, njegov brat pa je posnetek objavil na tiktoku, so vzkipeli prebivalci krajevnih skupnosti (KS) Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, ki so zadnja tri leta tarča teroriziranja dveh romskih družin, govora je o izsiljevanju in krajah, poroča Žurnal24.

Opozorili so na romsko problematiko

Po ponedeljkovi izredni seji obeh KS, na kateri je sodelovala tudi ravnateljica Anja Zevnik, ki jo svet šole podpira soglasno, se je v četrtek sestal brežiški občinski svet. Župan Ivan Molan je po sestanku opozoril, da si ne predstavlja, da bi lahko ta učenec še obiskoval OŠ Velika Dolina. Groza ga je tudi, da naj bi družina napadenega učenca razmišljala o selitvi drugam: "Ker to pomeni, da bi v tem primeru znova nagradili nasilneža." Občinski svetniki so med drugim vlado pozvali, naj v zakonodajni postopek takoj predloži zakonodajni paket, ki rešuje romsko problematiko, kar je sicer obljubila že lani, ko je vladna koalicija v državnem zboru zavrnila predlog županov enajstih občin jugovzhodne Slovenije in Posavja. Ker odziva ni bilo, se je včeraj v Novem mestu spet zbralo vseh enajst županov. Med njimi je bila tudi prva dama Trebnjega Mateja Povhe, ki se v svoji občini prav tako sooča z romsko problematiko. Ta se je nazadnje zaostrila na podružnični šoli trebanjske osnovne šole v Dobrniču in močno spominja na dogodek v Veliki Dolini.

Po izjavah sogovornikov portala, naj bi se začelo že konec lanskega leta. Kri sicer ni tekla, toda dejanja za žrtve zato niso nič manj travmatična. Osemletnik iz romske družine iz okolice Dobrniča je po njihovem pripovedovanju med odmori otipaval sošolke, sošolcem slačil hlače s spodnjicami vred, jih porival ob radiatorje, lomil igrače in še in še. Denimo grozil, da bo oče prišel v šolo s pištolo, zaradi česar so se učenci skrivali pod mizami, ko je prišel ponj. Ob tem pa sploh ne bi smel vstopiti v šolo, saj imajo vanjo starši dostop le ob predhodni najavi. Po besedah ene od mam je oče tudi pretil, da bo nekaterim šolarjem navil ušesa, in jih tudi je. "Prišel je gor, jih enemu navil, ko jih je hotel še drugemu, pa je tega učiteljica zvlekla v razred in zaklenila vrata. Po naših podatkih so se takrat druge učiteljice prestrašene zaklenile v zbornico."

Podali so dve prijavi - zoper mladoletnika in zoper njegovega očeta

Še ena mati jim je iskreno povedala, da se otroci med seboj seveda kdaj sporečejo, "kar je normalno, toda čez pet minut so spet prijatelji. Nihče nikogar ne ustrahuje, kot v tem primeru". Starši ne zahtevajo, da se nasilneža izpiše iz šole, so si pa prizadevali za sestanke z vodstvoma šole, dobrniške in glavne trebanjske, s katerimi bi dosegli, da bodo njihovi otroci pri pouku lahko zbrani, sproščeni, in se počutili varne. "Starši smo se brez uspeha obračali na učitelje, nadlegovanje se je samo stopnjevalo. Zato smo podali dve prijavi na policijo, eno zoper mladoletno in drugo zoper odraslo osebo. Naposled smo tako rekoč izsilili sestanek z glavno ravnateljico iz Trebnjega Ano Kastigar, ki je pripovedovala o pomenu pogovarjanja, sprejemanja drugačnosti. Pri skrivanju otrok pred mizo, kar jim lahko pri teh letih povzroči dolgotrajne travme in nenazadnje odpor do Romov? Ker drugačnost naj bi morala sprejeti večina, manjšini pa je dovoljeno vse?" se je razburila sogovornica. "Na sestanku je bil tudi oče, vsem je skakal v besedo, češ, da njegov sin tega ne počne, in če že je, zakaj mu nihče ni povedal, kaj se dogaja. Saj bi mu morala učiteljica, ki je bila o vsem obveščena. Nazadnje je izpadlo, da smo mi krivi za ta sestanek. Pričakovali smo, da bomo kaj rešili, zdaj nam je pa za kozlat, tako smo jezni."

Ravnateljica zadeve ne želi komentirati

Vršilki dolžnosti ravnateljice OŠ Trebnje Kastigarjevi je portal zastavil zelo konkretna vprašanja, od tega, zakaj ima oče vstop v šolo, do najpomembnejšega, kako nameravajo reševati to medvrstniško nasilje, pri čemer so, po pravilih, dejavni tudi policisti in center za socialno delo, pa če gre za Rome ali ne. Konec koncev se takšni incidenti dogajajo še na drugih šolah, tudi med Slovenci nad Slovenci.

Njen odgovor je bil pavšalen tako, kot na sredinem sestanku: "Upam, da razumete, da vam podrobnih informacij o dogodkih, po katerih sprašujete, ne moremo podati zaradi varstva interesov postopkov, ki jih vodimo, varstva osebnih podatkov in varstva interesov mladoletnih oseb, ki so vključene v postopke. O dogodkih smo obvestili tudi policijo. V šoli sicer ob vsaki zaznavi nasilja ukrepamo v skladu z zakonom o osnovni šoli, s pravili šolskega reda, hišnim redom in z vzgojnim načrtom OŠ Trebnje. Vsako nastalo zadevo rešujemo najprej individualno s posameznimi učenci in njihovimi starši. V skladu s strokovnimi pravili sledimo postopnosti; najprej se z otrokom pogovori učitelj/razrednik, po potrebi se v reševanje vključijo tudi svetovalna služba, vodstvo šole in zunanje institucije. Poudarim lahko še enkrat, da k razreševanjem vsakih težav pristopimo strokovno, konstruktivno z vso odgovornostjo in v največjo korist učencev."

Županja Povhetova je po sestanku omenjenih županov v Novem mestu sporočila: "Danes me je v.d. ravnateljice obvestila o dogodku. Glede na trenutne informacije, ki jih imam, vse okoliščine dogodka še niso pojasnjene. Zaradi tega v tem trenutku ne morem podati uradnega komentarja."