Sodelovanje bo za vse slovenske maturante brezplačno, v Ljubljani bodo četvorko odplesali na Kongresnem trgu. Ob spremljavi Straussove melodije bodo zaplesali tudi po nekaterih drugih evropskih mestih.

V Sloveniji maturantsko ulično četvorko plešejo že od leta 2002, ko so maturanti prvič istočasno zaplesali v sedmih mestih, od leta 2005 so se priključila druga mesta v tujini, je za STA pojasnil vodja Plesne šole Pingi in glavni koordinator plesa četvork v Sloveniji in Evropi za Plesno zvezo Slovenije Rudi Kocbek.

Plesna zveza Slovenije bo kot koordinator projekta European Quadrille Dance Festival koordinirala ulično četvorko v 17 mestih v Sloveniji ter v 26 mestih na Slovaškem, v Srbiji, Severni Makedoniji in Črni Gori. Letos se bodo tako istočasno zavrteli maturanti v 43. evropskih mestih.

Maturanti bodo v Sloveniji zaplesali v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Murski Soboti, Novem mestu, Velenju, Ajdovščini, Lendavi, Ljutomeru, Postojni, Ilirski Bistrici, Tolminu, Slovenskih Konjicah, Sežani, Litiji, Kočevju in na Ptuju, so v sporočilu za javnost zapisali v plesni zvezi.

Največja prireditev pod okriljem Plesne zveze Slovenije bo v Ljubljani, kjer organizator, Dijaška skupnost Ljubljana in krovna Študentska organizacija Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana pričakuje več kot 2500 maturantov iz več kot 25 ljubljanskih in okoliških srednjih šol.

Za predvajanje četvorke in radijski prenos v vse kraje bo že desetič poskrbel Radio Slovenija International, ki se bo danes od 11.30 javljal v živo s prizorišč v Sloveniji in tujini.