Delegati so na današnjem volilnem kongresu NSi z 282 glasovi za Mateju Toninu podelili nov mandat na mestu predsednika NSi. Glasovnice je sicer oddalo 293 delegatov, 11 je bilo neveljavnih. Podelitev mandata ni presenečenje, Tonin se je za to funkcijo že tretjič potegoval brez protikandidata.

Poudaril, da NSi ne dela ne za Goloba in ne za Janšo

V nagovoru delegatom po izvolitvi se je Tonin zahvalil za izkazano podporo. Kot je dejal, se zaveda, da ga čaka veliko dela, a je miren, saj ve, da se lahko zanese na stranko in njene ljudi. Prepričan je, da NSi v naslednjem obdobju čakajo preizkušnje ter da bo po njih “padalo tako z leve kot z desne“. “Ampak bolj nas bodo tepli, bolj bomo prepričani, da smo na pravi poti,” je dejal.

Kot že v uvodnem nagovoru delegatom je znova poudaril, da NSi ne dela, ne za Goloba in ne za Janšo, temveč za Slovenijo in njene ljudi, kar da bodo počeli tudi v prihodnosti.

Delegati so sicer na današnjem volilnem kongresu izvolili tudi člane izvršilnega in nadzornega odbora ter razsodišča. Podpredsednikov stranke po statutu ne voli kongres, ampak jih imenujejo pozneje. Dva podpredsednika na predlog predsednika imenuje svet stranke, tretjega podpredsednika pa volijo člani stranke zunaj meja Republike Slovenije.

STA