V Sloveniji je imel najcenejšo košarico osnovnih živil Eurospin, najdražjo pa Tuš. Razkorak med njima je znašal 10,85 evra. A košarica v Eurospinu je bila cenejša le od ene trgovine v Avstriji in ene v Italiji. Če bi vsak izdelek v posamezni državi kupili v trgovini, kjer je najcenejši, pa bi bila košarica vseeno najcenejša v Sloveniji.

15 izdelkov in 6 največjih trgovcev

Tako kažejo rezultati prvega popisa cen živil, ki so ga popisovalci v Sloveniji izvedli 13. septembra, na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji pa 15. septembra. V košarici so kilogram ali liter pšenične bele moke, belega kruha, testenin, mleka, tekočega jogurta, jajc, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja ter 300 gramov sira, 250 gramov masla ter pol kilograma govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja.

Za takšno košarico je bilo treba 13. septembra v Eurospinu odšteti 47,38 evra, v Lidlu 48,25 evra, v Sparu 48,53 evra, v Hoferju 48,88 evra, v Mercatorju 49,67 evra in v Tušu 58,23 evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo je 10,85 evra. Gre za šest največjih trgovcev v Sloveniji, ki so jih izbrali za popis. Tega so izvedli v njihovih trgovinah v v Ljubljani, da se lahko primerjajo cene na isti osnovi, na kar vpliva tudi geografska primerljivost.

Če bi potrošnik vsako živilo kupil pri trgovcu v posamezni državi, kjer je to najcenejše, pa bi za košarico vseeno najmanj denarja odštel v Sloveniji. Njena cena bi znašala 28,62 evra. Na Hrvaškem bi zanjo moral plačati 31,51 evra, v Italiji 34,63 evra in v Avstriji 37,99 evra.

V popisu cen v treh sosednjih državah je bila košarica teh izdelkov najcenejša v hrvaškem Lidlu, kjer je stala 32,44 evra. Sledili so hrvaški Interspar (37,93 evra), hrvaški Konzum (39,08 evra), italijanski Lidl (41,69 evra), avstrijski Lidl (42,91 evra), italijanski Eurospar (43,57 evra), avstrijski Eurospar (44,85 evra), italijanski Conad (47,89 evra) in avstrijska Billa (54,28 evra). Najcenejša je bila od najcenejše v Sloveniji cenejša za 14,94 evra.

Največji strošek je meso

V košarici 15 osnovnih živilskih skupin je največji strošek predstavljalo meso. Vse tri upoštevane vrste mesa so bile v Sloveniji v primerjavi s tistimi čez mejo najdražje. Jabolka so bila cenejša v Italiji in na Hrvaškem, krompir in sončnično olje je bilo cenejše na Hrvaškem, testenine, sir in sladkor pa v Italiji. V Sloveniji so bili cenejši kot pri sosedih jajca, jogurt, kruh, mleko in moka.

V Sloveniji je imel v septembrskem popisu najboljši obseg ponudbe Spar. Ta je imel 81 izdelkov v 15 kategorijah izbranih živil. Sledili so Mercator z 69 izdelki, Tuš s 53, Lidl in Hofer s po 27 izdelki ter Eurospin z 22 izdelki, še kažejo rezultati prvega popisa cen na spletni strani Naša super hrana.

Popis se bo za boj proti prehranski draginji izvajal do marca prihodnje leto. Analize cen med različnimi ponudniki bodo opravili na vsakih 14 dni, analize popisov v tujini pa trikrat v teku projekta. V Italiji, Avstriji in na Hrvaškem se ta izvaja v trgovskih podjetjih, ki so od meje s Slovenijo oddaljena do 50 kilometrov.

STA